www.modernitovarna.com
NSK

NSK rozšiřuje řadu ložisek odolných proti elektrické erozi

Po dokončení hodnocení technických parametrů může společnost NSK nyní nabídnout pro ložiska pohonných jednotek eAxle používaných v elektromobilech (EV) širokou škálu metod zvýšení odolnosti proti elektrické erozi. Společnost NSK usiluje o to, aby splnila požadavky výrobců OEM v automobilovém průmyslu a bojem proti elektrické erozi se snaží zvýšit spolehlivost a rozšířit rozsah použití EV. Mezi nové možnosti patří ložiska s plastovým povlakem a vodivé kartáče.

S rostoucím vědomím naléhavých světových programů v oblasti změny klimatu společnost a průmysl urychlují svou cestu k uhlíkové neutralitě. Rostoucí poptávka po dopravních prostředcích s elektrickým pohonem znamená, že existuje skutečná příležitost zvýšit udržitelnost odvětví dopravy, ale úspěch tohoto úsilí závisí na základních technologiích. Klíčovým problémem při zajištění dlouhé provozní životnosti elektrických vozidel je například zabránění elektrické erozi kritických součástí, jako jsou ložiska pohonné jednotky eAxle.

Prevence elektrické eroze je stále obtížnější, protože roste výkon elektromotorů a používá se vyšší napětí. Nejúčinnějším způsobem zajištění elektrické izolace jsou izolační keramicko-kuličková ložiska (hybridní ložiska), ale pro velkosériové aplikace, jako jsou elektromobily, nejsou vždy optimálním řešením.

Dobrou alternativou je použití ložisek s plastovým povlakem, která mají elektrickou izolaci potřebnou pro pohonné jednotky eAxle, ale jsou levnější než ložiska s keramickými kuličkami. Společnost NSK navrhuje svá ložiska s plastovým povlakem tak, aby vyhovovala specifickým požadavkům automobilového průmyslu. Materiály a výrobní procesy pro ložiska pohonných jednotek elektromobilů eAxle jsou totiž zcela odlišné od materiálů a výrobních procesů používaných při výrobě ložisek např. pro železniční dopravu.

Další možností, jak zvýšit odolnost proti elektrické erozi, je použití vodivých kartáčů. U motorů pohonných jednotek eAxle se však přechází na vysoce účinné olejem chlazené systémy, pro které nejsou vhodné konvenční vodivé kartáče, zejména v kombinaci s vysokými rychlostmi. Nové kartáče NSK se liší tím, že nabízejí dostatečnou vodivost pro širokou škálu aplikací v rámci eAxle, a to i v prostředí s výskytem chladicího oleje. Další výhodou je možnost vodivý kartáč vestavět přímo do hřídele, aby se ušetřilo místo.

Společnost NSK již dokončila základní hodnocení trvanlivosti a nyní může zákazníkům poskytnout návrhy nejnovějších metod prevence proti elektrické erozi, vhodných pro využití v praxi, včetně vyhodnocených dat.

Stručně řečeno, možnosti společnosti NSK, jak zabránit elektrické korozi, pokrývají jak izolační, tak vodivostní metody, aby bylo možné splnit různé konstrukční požadavky jak z hlediska technických parametrů, tak rozměrů. To zvyšuje spolehlivost a podporuje postupné zmenšování pohonných jednotek eAxle. Tato ložiska také přispívají k nižší spotřebě elektrické energie a delšímu dojezdu vozidla na jedno nabití.

1) Příklad ložiska NSK s plastovým povlakem. Foto: NSK
 

NSK rozšiřuje řadu ložisek odolných proti elektrické erozi
 
2) Opatření proti elektrické korozi, uplatňovaná společností NSK, přispívají k delšímu dojezdu elektromobilů na jedno nabití. Foto: Loeffler/Shutterstock
 

NSK rozšiřuje řadu ložisek odolných proti elektrické erozi

 

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP