www.modernitovarna.com
Southco

PRŮVODCE UZÁVĚRY SKŘÍNÍ

Cindy Bartová, globální produktová manažerka, Southco, Inc.

PRŮVODCE UZÁVĚRY SKŘÍNÍ

Pokud jde o přístup do skříní, musí inženýři brát v úvahu více hledisek. Některé aspekty konstrukce uzávěrů skříní jsou důležité pro jejich funkci, zatímco jiné mohou mít vliv na estetiku. Výběr vhodného uzávěru skříně může být rozhodující pro úspěch celého jejího návrhu.

Ne všechny dveře skříní jsou stejné, takže jeden typ uzávěru nemusí být vhodný pro všechny. Existuje několik metod ovládání, stejně jako několik typů rukojetí, a to může být pro konstruktéra, který není obeznámen se všemi možnostmi, poněkud matoucí. Před zkoumáním různých konstrukčních variant může být základní pochopení toho, jak vlastně funguje uzávěr skříně, pro konstruktéry velkou pomocí při hledání nejlepšího řešení pro daný návrh.

CO JE TO UZÁVĚR SKŘÍNĚ?
Jednoduše řečeno, uzávěr skříně je součást navržená tak, aby udržovala dveře skříně zavřené a umožnila oprávněnému uživateli snadný přístup do jejího vnitřku. Uzávěr skříně je tedy především upevňovací zařízení, které drží dveře skříně bezpečně spojené s rámem. I když to může znít jednoduše, uzávěry skříní mají různé principy funkce.

KTERÉ TYPY UZÁVĚRŮ SKŘÍNÍ BY MĚLI KONSTRUKTÉŘI ZNÁT
Způsob ovládání závisí na tom, jak má být skříň přístupná a zda má uzávěr doplnit její estetický vzhled. Obecně může uživatel uzávěr otevřít zatažením, zatlačením, otočením, posunutím nebo nadzvednutím rukojeti. Některé uzávěry používají magnety, zatímco jiné pružiny. Výběr uzávěru skříně bude záviset na prostředí, potřebách uživatele a dalších okolnostech.

VIDITELNÉ NEBO SKRYTÉ UZÁVĚRY
Konstruktéři musí určit, zda má být uzávěr skříně z vnějšku viditelný. Viditelný uzávěr upozorní uživatele, jak ovládat dveře skříně, aby se otevřely. Skrytý uzávěr, který se nachází za dveřmi, může zlepšit vzhled skříně a doplnit její průmyslový design. Zakrytí uzávěru skříně může také přinést lepší zabezpečení, protože neoprávněný uživatel nemusí na první pohled zjistit, jak skříň otevřít.

MECHANICKÉ NEBO MAGNETICKÉ UZÁVĚRY
Uzávěry skříní mohou mít magnetické nebo mechanické západky, které zajistí spojení dveří a rámu. Některým uživatelům se může více líbit pocit otevírání magnetické západky oproti mechanické. Oba tyto typy západek ale mají stejnou funkci.

UZÁVĚRY SE ZÁMKEM NEBO BEZ ZÁMKU
Mnoho uzávěrů umožňuje uživateli skříň nejen uzavřít, ale i zamknout. Některé skříně mohou obsahovat cenné informace nebo předměty, které chce uživatel chránit. Když chce uživatel otevřít skříň s uzamykací uzávěrem, potřebuje k tomu klíč nebo jedinečný nástroj.

UZÁVĚRY, KTERÉ SE OTEVÍRAJÍ DOTYKEM, ZATLAČENÍM, ZATAŽENÍM, OTOČENÍM, POSUNUTÍM NEBO POZVEDNUTÍM
Všechny uzávěry skříní mají stejnou funkci – umožňují přístup dovnitř skříně. Jediným skutečným rozdílem je způsob ovládání. To, jakému způsobu otevírání dává uživatel přednost, závisí na několika faktorech.

CO JE TO DOTYKOVÝ UZÁVĚR?
Dotykový uzávěr umožňuje vytvořit skříň bez viditelné rukojeti uzávěru, ale zároveň dovoluje snadný přístup dovnitř skříně. Dotykový uzávěr se skládá ze samotného mechanismu západky nebo mechanismu západky a třmenu. Dotykové uzávěry mohou být skryty za dveřmi skříní různých velikostí a tlouštěk a pomocí magnetických nebo mechanických sil drží dveře zavřené.

Západka uzávěru se uvolňuje jednoduše zatlačením na dveře a pružinový mechanismus potom dveře pootevře. Mechanická dotyková západka využívá západku a pružinu. Při působení síly na západku se západka uvolní a síla pružinového mechanismu dveře pootevře. Chcete-li dveře rozváděče zavřít, jednoduše na zavřené dveře zatlačíte, a tím se západka uzavře.

Magnetické dotykové uzávěry obsahují pružinový píst, na jehož konci je magnet, který drží dveře zavřené. Chcete-li otevřít skříň, zatlačíte na dveře, pružinový píst se vysune a dveře pootevře. Uživatel poté na dveře znovu zatlačí, tím stlačí pružinový píst a přiblíží magnet ke kovovým dveřím nebo k namontovanému kovovému třmenu.

Instalace dotykového uzávěru na dveře skříně je poměrně snadná. Dotykový uzávěr je obvykle instalován mimo dohled, na zadní straně dveří nebo na rámu či na polici blízko okraje dveří a proti jejich závěsům. Uživatelé si mohou dotykové uzávěry obvykle nainstalovat sami.

CO JE TO TLAČNÝ UZÁVĚR?
Na rozdíl od dotykových uzávěrů jsou tlačné uzávěry z vnější strany skříně viditelné. Uživatel ovládá uzávěr stlačením tlačítka nebo knoflíku, a tím otevře dveře skříně. K udržení tlačítka nebo knoflíku tlačného uzávěru v aretovaném stavu se využívá pružina. Při stisknutí tlačítko stlačí pružinu a západka uzávěru se posune dovnitř. Uvolněním tlačítka se západka vrátí do zaaretovaného stavu.

Další typ tlačného uzávěru má knoflík, který je v zaaretovaném stavu zároveň se stěnou skříně. Po stisknutí knoflík vyskočí a vytvoří rukojeť, kterou lze potáhnout nebo otočit, aby uzávěr uvolnila. Další alternativou je tlačítko, které je jasně viditelné na stěně skříně, s volitelným vytahovacím poutkem, jež uživatelům pomáhá při otevírání dveří skříně.

ÚVAHY O UZÁVĚRECH SKŘÍNÍ
Aby si konstruktéři vybrali pro svůj projekt vhodný typ uzávěru skříně, měli by použít následující kritéria, aby zúžili své rozhodování.

MATERIÁL
Konstruktéři si mohou vybrat uzávěry z různých materiálů, včetně plastu, oceli a nerezové oceli. Typ materiálu bude do značné míry určen prostředím, v němž bude uzávěr používán. Na uzávěr, který je určen pro výrobní prostředí, jsou kladeny jiné požadavky než na uzávěr skříně umístěné v kuchyni.

POŽADAVKY NA UZAVÍRACÍ SÍLU
Typ použitého uzávěru skříně je určen také požadovanou uzavírací silou. Různé uzávěry vyžadují pro přístup dovnitř skříně různou sílu. Stejně tak může sílu potřebnou k otevření dveří skříně ovlivnit zvolený materiál.

TLOUŠŤKA DVEŘÍ
Zřejmým kritériem pro volbu uzávěru skříně je tloušťka dveří. Pokud jsou dveře pro daný uzávěr příliš silné nebo naopak tenké, není vybraný uzávěr tou ideální volbou. Určení tloušťky dveří už před výběrem uzávěru může pomoci technikům vyhnout se pozdějším změnám konstrukce.

ZPŮSOB OVLÁDÁNÍ
Jednou z charakteristických vlastností uzávěrů skříní je způsob jejich ovládání. Technici by měli pečlivě zvážit potřeby každého koncového uživatele a to, jaké metoda ovládání je vhodná pro dané prostředí. Například uživatel, který nosí po celý den rukavice, nemusí být schopen otevřít určité typy uzávěrů skříní. Konstruktéři si mohou vybrat z možností ovládání uzávěru skříně při přístupu dovnitř tlakem, tahem, zvednutím, otočením nebo posunutím.

ZABEZPEČENÍ
Dalším hlediskem výběru pro konstruktéry je nutnost zachovat obsah skříně v bezpečí. Skříně, v nichž jsou hodnotné předměty a citlivé dokumenty, mohou vyžadovat uzávěr se zámkem. Do skříní mohou být pro zajištění jejich obsahu integrovány zámky s klíčem.

Některé zámky je možné otevřít pouze pomocí speciálního klíče nebo nástroje určeného pro práci se specifickým stylem hlavy západky. Začlenění uzávěru se zámkem může pomoci zajistit, že vnitřek skříně bude přístupný pouze uživatelům, kteří jsou k tomu oprávněni. Skryté uzávěry skříně mohou být použity tam, kde je přijatelná nižší úroveň zabezpečení.

Chcete se dozvědět více o konstrukci uzávěrů skříní a o tom, co je třeba při jejich návrhu brát v úvahu? Kontaktujte společnost Southco a zjistěte více o tom, jak pro vaši úlohu zvolit ten vhodný uzávěr skříně. Naši inženýři vám mohou pomoci vybrat správné řešení nebo vám pomohou navrhnout vlastní uzávěr skříně, aby přesně vyhovoval vašim potřebám.

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP