www.modernitovarna.com
Prakab News

Digitalizace železniční dopravy přináší nové příležitosti

Společnost nedávno získala kontrakt na dodávku kabelů pro německé Deutsche Bahn, čímž prokázala své odborné znalosti a know-how v oblasti bezpečnostních zařízení.

Digitalizace železniční dopravy přináší nové příležitosti

Společnost PRAKAB dodává na trh kabely pro nejrůznější využití již více než sto let. Tato tradiční česká firma, u jejíhož zrodu stál Dr. Emil Kolben, je silným hráčem na poli dodávek kabelů pro energetiku, ohni odolných a ohnivzdorných kabelů, ale také kabelů pro využití v železniční dopravě.

„Tato zakázka je pro nás velmi důležitá především z hlediska budoucnosti firmy, protože nám umožní být u plánované generační změny - digitalizace zabezpečovacích zařízení a s tím souvisejících modifikovaných typů metalických kabelů. Nové varianty kabelů budou plnit především funkci napájení jednotlivých součástí zařízení, o přenosy dat se postarají především kabely optické,“ vysvětluje Ing. Miroslav Tesař, který má na starosti právě oblast železničních kabelů.

Standardem v železniční dopravě jsou v současné době signální kabely. V budoucnosti se dá ale očekávat změna v požadavcích v souvislosti s digitalizací zabezpečovacích zařízení. Signální kabely, které přenášejí ovládací signály i silovou elektřinu budou „rozděleny“ na dva typy kabelů a to optické, které budou přenášet data a silové sloužící pro napájení zařízení sloužících k nastavení dopravní cesty. A právě v oblasti těchto silových kabelů vidí pro PRAKAB velký potenciál.


Digitalizace železniční dopravy přináší nové příležitosti

Železniční infrastruktura ale nejsou jen zabezpečovací zařízení, ale i staniční a nádražní budovy, pro které jsou charakteristické kabely se specificky definovanými vlastnostmi v případě požáru. Kabelová vedení tak minimalizují negativní vlivy z hlediska šíření ohně, viditelnosti při hašení, vzniku jedovatých plynů nebo v některých případech i zajišťují funkci zařízení, jejichž činnost je i za této kritické situace nezbytná. PRAKAB je vedoucí společností k v tomto segmentu kabelů ohniodolných a ohnivzdorných kabelů. To společnosti umožňuje účinně doplnit nabídku metalických kabelů pro drážní infrastrukturu.

PRAKAB neustále usiluje o zlepšování svých produktů. V rámci svého inovačního oddělení pracuje na vývoji a spolupracuje s mnoha vysokými školami a jinými institucemi. „Díky tomu dokážeme reagovat na nové trendy a potřeby, které se v současné době velmi rychle mění. Jak jsem již zmínil, dochází k digitalizaci drážní infrastruktury, včetně celého systému zabezpečení. Pro kabely to pak znamená postupný přechod na striktně oddělený přenos dat a samotné napájení,“ říká Ing. Miroslav Tesař.

Kabely pro železniční infrastrukturu prodává PRAKAB pod značkou PRAfoRail. Jde o soubory kabelů určených pro použití v zabezpečovacích zařízeních, stanicích, nebo tunelech. Jsou zde obsaženy kabely již certifikované a schválené pro železniční společnosti v Německu, Rakousku, Švýcarsku a Maďarsku a samozřejmě Správu železnic v Česku, ale také kabely navržené podle výše uvedené filozofie a kabely pro vybavení nezbytné infrastruktury drah, například tunely, staniční budovy a celou infrastrukturu navazujících staveb a zařízení.

www.prakab.com

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP