www.modernitovarna.com
NSK

Vysokorychlostní vlaky používají výkonná ložiska NSK

Společnost NSK oznámila, že její vysoce výkonná ložiska pro nápravy, motory a pohonné jednotky byla vybrána pro nový prestižní projekt v oblasti kolejové dopravy a budou použita v konstrukci nových japonských vysokorychlostních vlaků. Ložiska budou využívána v soupravách H5, jež budou nasazeny na lince vysokorychlostních vlaků Hokkaido Shinkansen, která se staví mezi městy Shin-Aomori a Sapporo a jejíž první část bude otevřena v březnu 2016.

Vysokorychlostní vlaky používají výkonná ložiska NSK
V kolejové dopravě jsou požadavky na spolehlivost a bezpečnost vždy klíčové, ale pro vysokorychlostní vlaky, dosahující rychlosti až 320 km/h, to platí dvojnásob. S ohledem na tuto skutečnost zde nevyhovují jiná ložiska, než ta nejlepší.
Vysokorychlostní vlaky používají výkonná ložiska NSK

Právě proto si Hokkaido Railway Company vybrala ložiska NSK, zkonstruovaná tak, aby vyhověla všem požadavkům na vysokorychlostní pohony trakčních vozidel. Například pro ložiska náprav byla vybrána dvouřadá válečková ložiska s olejovou lázní – tedy ložiska, která mohou pracovat při velkých rychlostech a přitom vyvíjejí jen velmi málo tepla. Hlavní předností pro uživatele je prodloužená doba provozu, která je pro vysokorychlostní vlaky na dlouhých tratích nesmírně důležitá.

Pro hlavní trakční motor byla vybrána ložiska s keramickým povlakem. Tato ložiska s odlehčenou konstrukcí a osvědčenou bezpečností zvyšují spolehlivost motoru. Keramický povrch je prevencí proti pittingu (bodovému poškození) povrchu válečků způsobenému bludnými proudy, který je u elektromotorů známou hrozbou zkracující trvanlivost ložisek.

Pro pohonné jednotky, jež jsou vystaveny velkým vibracím, vybrala společnost Hokkaido ložiska NSK, která se vyznačují odolnou klecí. Materiál klecí upravený nitridováním je zvláště odolný proti mechanickým rázům.

Krátce řečeno, společnost NSK byla jako dodavatel ložisek vybrána pro svá nekompromisní pravidla udržování maximální jakosti výroby, jejichž výsledkem jsou vysoce kvalitní ložiska. Současně však NSK vyvíjí a nabízí odlehčená ložiska, která snižují spotřebu energie a snižují dopad provozovaných zařízení na životní prostředí.

Dalším důvodem pro použití technologií NSK v nových vysokorychlostních vlacích je to, že společnost NSK je výhradním dodavatelem pro všechny varianty vlaků Shinkansen, a to již od první „nulté řady“, která na koleje vyjela v roce 1964. Díky půl století zkušeností s technickými parametry, spolehlivostí, komfortem a bezpečností, a to i v nepříznivých podmínkách chladných japonských zim se spoustou sněhu, jsou výrobky NSK pro firmu Hokkaido velmi atraktivní.

NSK má v oblasti ložisek pro kolejovou dopravu na japonském trhu největší podíl. V posledních letech ale společnost velmi rozšiřuje své působení i v Číně, Evropě a jihovýchodní Asii. NSK přináší na trh ložiska, která plní specifické požadavky kolejové dopravy a díky nimž jsou vlaky ještě rychlejší a spolehlivější a mají menší dopad na životní prostředí.
 

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP