www.modernitovarna.com
HMS Industrial Networks AB

Pokračující růst průmyslového Ethernetu a bezdrátových sítí – trh průmyslových komunikačních sítí v roce 2023 podle HMS Networks

Společnost HMS Networks každoročně analyzuje trh průmyslových komunikačních sítí, aby mohla kvalifikovaně odhadnout distribuci nově připojených nódů v oblasti průmyslové automatizace. Letošní studie ukazuje, že trh průmyslových sítí očekává v roce 2023 růst o 7 %.

Pokračující růst průmyslového Ethernetu a bezdrátových sítí – trh průmyslových komunikačních sítí v roce 2023 podle HMS Networks

Průmyslový Ethernet stále vykazuje největší růst a tvoří nyní 68 % všech nově instalovaných nódů (loni to bylo 66 %). Podíl provozních sběrnic poklesl na 24 % (loni 27 %), zatímco bezdrátové sítě budou mít 7% podíl na trhu (8% podíl v loňském roce). První místo v žebříčku sdílejí sítě PROFINET a EtherNet/IP, každá s 18% podílem na trhu, ale silným konkurentem je EtherCAT, jehož podíl je nyní 12 %. 
 
Každý rok HMS Networks představuje svou analýzu trhu průmyslových sítí, která se soustředí na nově instalované komunikační nódy v průmyslové automatizaci po celém světě. Jako nezávislý dodavatel řešení pro průmyslovou informační a komunikační techniku (ICT, Information and Communication Technology) má HMS dobrý přehled o trhu s průmyslovými sítěmi. Studie s předpověďmi pro rok 2023 zahrnuje předpokládaný podíl na trhu a jeho změnu u provozních sběrnic, průmyslového Ethernetu a bezdrátových sítí.

Ve studii pro rok 2023 dochází HMS k závěru, že trh průmyslových sítí nadále poroste, a očekává celkový meziroční růst trhu v roce 2023 o +7 %, což potvrzuje pokračující význam propojení zařízení v průmyslových závodech.

Průmyslový Ethernet stále roste
Počet instalovaných nódů průmyslového Ethernetu se zvýší o 10 % a bude pokračovat v růstu. Podíl průmyslového Ethernetu na počtu nově instalovaných nódů na celosvětovém trhu v průmyslové automatizaci nyní činí 68 % (loni to bylo 66 %). Souboj mezi standardy PROFINET a EtherNet/IP pokračuje, protože vedou žebříčky se shodným 18% podílem na trhu, ale EtherCAT také nadále silně roste a nyní je na nikým neohrožovaném třetím místě s 12% podílem na trhu.

Pokles opět zaznamenávají provozní sběrnice
Loňský růst podílu provozních sběrnic byl dočasný, protože v roce 2023 poklesl počet nových instalací sběrnic o 5 %. Žebříček vede PROFIBUS s 6% podílem na trhu, ale v těsném závěsu je Modbus-RTU s 5 %.

Podíl nově instalovaných sběrnic dohromady bude v roce 2023 tvořit 24 % (loni 27 %). I když počet nových uzlů provozních sběrnic klesá, mnoho zařízení, strojů a továren se bude i nadále a po mnoho dalších let spoléhat na dobře fungující a osvědčené sběrnicové komunikační systémy.

Bezdrátové sítě rostou nejrychleji
Růst počtu bezdrátových sítí v roce 2023 zrychlil o 22 %, protože v automatizaci továren se zavádí stále více bezdrátových komunikačních řešení. Typické případy použití zahrnují náhradu kabelů, přístup k autonomně napájeným zařízením, k nimž žádné kabely nevedou, a připojení k mobilním průmyslovým zařízením.

Průmyslové sítě jsou klíčové pro produktivitu a udržitelnost ve výrobě
„Solidní připojení k průmyslové síti je klíčem k dosažení provozuschopnosti výroby, která je potřebná k dosažení cílů produktivity a udržitelnosti v automatizaci továren,“ říká Magnus Jansson, ředitel produktového marketingu společnosti HMS Networks, Business Unit Anybus. „Klíčovými faktory, které iniciují pokračující rozšiřování průmyslových sítí, jsou kvalita, zabezpečení, bezpečnost a získávání přehledu prostřednictvím dat o zařízeních a strojích.“

Regionální specifika
V Evropě a na Blízkém východě jsou na předních místech komunikační systémy EtherNet/IP, PROFINET a EtherCAT, následované standardy PROFIBUS a Modbus-TCP. Na americkém trhu převažuje EtherNet/IP, ale silně se zvyšuje podíl protokolu EtherCAT. Roztříštěný asijský trh vede PROFINET. Následuje EtherNet/IP a další silní hráči: CC-Link a CC-Link IE Field, EtherCAT, PROFIBUS, a Modbus (RTU i TCP).

Rámec:
Studie zahrnuje odhady společnosti HMS pro rok 2023 založené na počtech nově instalovaných nódů v oblasti průmyslové automatizace. Nód je definován jako stroj nebo zařízení připojené do průmyslové komunikační sítě. Prezentované údaje představují konsolidovaný pohled společnosti HMS, berou v úvahu naše vlastní statistiky prodeje, údaje získané od našich kolegů v průmyslu a celkové vnímání trhu.



Pokračující růst průmyslového Ethernetu a bezdrátových sítí – trh průmyslových komunikačních sítí v roce 2023 podle HMS Networks

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP