www.modernitovarna.com
Siemens News

SIEMENS POSÍLIL DOBÍJECÍ INFRASTRUKTURU ELEKTROBUSŮ V OSTRAVĚ

Čtyři dobíjecí body, každý o jmenovitém výkonu 300 kW, 28 mobilních dobíjecích stanic a vysoko napěťová infrastruktura od společnosti Siemens tvoří technologické zázemí pro dobíjení největší flotily elektrobusů v České republice.

SIEMENS POSÍLIL DOBÍJECÍ INFRASTRUKTURU ELEKTROBUSŮ V OSTRAVĚ

Siemens ve spolupráci s Dopravním podnikem Ostrava aktuálně spustil tři dobíjecí body pro elektrobusy v ulici Valchařská v centru Ostravy. V této lokalitě jsou v provozu celkem tři dobíjecí stanice SICHARGE UC 300 GEN2 s pantografy. Nejmodernější dobíjecí stanice SICHARGE UC 300 GEN2 disponují jmenovitým výkonem 300 kW, špičkovým výkonem 400 kW, maximálním stejnosměrným výstupním proudem 500 A až do napětí 600 V a jejich spolehlivý a optimalizovaný chod řídí jednotky Simatic S7. Všechny dobíjecí body jsou vybaveny průmyslovým kamerovým systémem a budou provozovány samoobslužně. Již od jara roku 2022 je v provozu na terminálu Hranečník dobíjecí stanice SICHARGE UC 300 GEN2 s pantografem.

Technologie Siemens zajišťují také měření a přenos dat do energetického systému Dopravního podniku Ostrava. Softwarová a hardwarová výbava dobíjecích stanic umožňuje vzdálené ovládání a automatické řízení procesu dobíjení, navíc je možné měnit i velikost dobíjecího výkonu. Připojení na elektrickou síť zajišťují dva vysokonapěťové suché transformátory v lokalitě Valchařská, jeden suchý transformátor pak 800 kVA v lokalitě Hranečník.

„Hromadná doprava má zásadní vliv na kvalitu života prostředí ve městech. Zavádění elektrobusů v Ostravě prospívá životnímu prostředí a zlepšuje komfort ostravských cestujících,“ říká Tomáš Hüner, ředitel Siemens Smart Infrastructure. „Prokázali jsme, že dobíjení elektrobusů, na které postačí pouze několik málo minut, lze realizovat přímo v centru města, s minimálními zásahy do stávající infrastruktury“, dodává Hüner.

„Na tomto projektu jsme pracovali několik let a konečně můžeme říci, že máme hotovo. V Ostravě je realizován největší elektromobilní projekt ve veřejné dopravě tohoto typu. Máme celkem 26 elektrobusů s průběžným nabíjením, které dokážeme napájet pomocí strategicky rozmístěných nabíječek ve Svinově, na Hranečníku a nově i v centru města. Díky tomu bude každý desátý vypravovaný autobus DPO elektrobus. Tyrkysové elektrobusy s průběžným nabíjením se stávají součástí tepu centra města. Navazujeme tím na strategii „bez dieselu“. DPO je zkrátka zase zelenější,“ doplňuje generální ředitel a předseda představenstva DPO Daniel Morys.

Dodávka dobíjecí technologie zahrnuje i 28 mobilních dobíjecích stanic Unity 20 od Siemens Solution partnera, společnosti Kostad. Dobíjecí stanice Unity 20 disponují jmenovitým výkonem 22,5 kW. Tyto stanice jsou primárně učené pro dobíjení přes noc nebo v servisu, a slouží tak k vyrovnávání výkonu a zachování operačního provozu elektrobusů. Vedle technologií společnost Siemens v rámci dodávky zajistila i zpracování kompletní projektové dokumentace včetně stavebního řízení, realizaci stavebních a montážních prací a uvedení do provozu.

O dobíjecích stanicích SICHARGE UC
Modulární systém dobíjecích stanic SICHARGE UC je určen pro všechny typy elektrických užitkových vozidel. Nabízí dobíjecí výkon až do 800 kW a je navržen tak, aby vyhovoval i budoucím požadavkům na dobíjení a infrastrukturu. Systém, který lze rozšířit o nejnovější standardy, optimalizuje spotřebu elektrické energie a nabízí různé možnosti konektivity. Spolehlivý a robustní design technologie umožňuje vnitřní i venkovní použití.

Z jedné dobíjecí stanice je možné sekvenčně napájet až 5 dobíjecích výdejníků – kromě dobíjecích kabelů (plug-in systém) lze využít pantografy nebo dobíjecí konzole (OppCharge). Flexibilní kombinace dobíjení prostřednictvím například kabelového připojení a pantografu optimalizuje náklady a prostor pro instalaci.

Elektrobusy pro Ostravu
Dopravní podnik Ostrava v loňském roce rozšířil svou flotilu elektrobusů o 24 vozů, které dodala společnost Solaris Bus & Coach. Jedná se o doposud největší zakázku na dodání elektrobusů v České republice. Vybrané modely Solaris Urbino 12jsou vybaveny bateriemi Solaris High Power s celkovou kapacitou 91,4 kWh. Tato kapacita je optimální volbou pro časté krátké dobíjení, které je typické pro trasu, kterou tyto elektrobusy obsluhují. Elektrobusy jsou dodány v běžné délce 12 metrů, každý pojme až 80 cestujících (stojících a sedících). Denní dojezd nových elektrobusů činí díky průběžnému dobíjení na konečných zastávkách až 400 kilometrů. Díky ultra výkonné dobíjecí technologii nebude dobíjení vozů v průběhu dne trvat déle než 10 minut.

www.siemens.com

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP