www.modernitovarna.com
Seco Tools

Proč chce společnost Seco Tools zaměstnávat více žen-techniček

Ve strojírenství dlouho převládali muži, ale společnost Seco Tools se snaží podpořit větší genderovou rozmanitost. „Je to skvělá kariérní příležitost bez ohledu na pohlaví,“ říká Zoe Wood, manažerka oddělení lidských zdrojů společnosti Seco Tools UK.


Ve strojírenství není dostatek žen. Zaměstnání ve strojírenství je často považováno za špinavou práci, vhodnou spíše pro muže. A ženy, které by o ni projevily zájem, mají dojem, že by je na cestě k úspěchu zpomaloval boj s předsudky.

Společnost Seco Tools je však odhodlána tyto předsudky zpochybnit.

Zatímco historicky ve strojírenství převažovali muži, situace se pomalu mění. Digitalizace způsobila, že se velká část práce nyní odehrává online, prostřednictvím softwaru pro počítačem podporovaný design a výrobu. S vývojem společenských postojů se tak na pozice ve strojírenství hlásí stále více žen.

„Jsem si jistá, že je to skvělá kariérní příležitost pro každého, bez ohledu na pohlaví,“ říká Zoe Wood, manažerka oddělení lidských zdrojů společnosti Seco Tools UK. Spolu s kolegy z oddělení lidských zdrojů ve Spojeném království i po celém světě se Zoe snaží podporovat větší genderovou rozmanitost ve společnosti.

„Snažíme se podporovat zaměstnávání více mladých žen v tomto odvětví, protože potřebujeme různorodé perspektivy. Ženy mají často na věci jiný pohled a přicházejí s alternativním řešením,“ vysvětluje.

Závazek společnosti Seco k genderové rozmanitosti
Konkrétní závazek společnosti Seco k genderové rozmanitosti ve strojírenství zahrnuje její globální program pro ženské talenty. Společnost je také signatářem Cílů udržitelného rozvoje OSN. Pátý cíl usiluje o „dosažení rovnosti žen a mužů a posílení postavení všech žen a dívek“.

„Jsem hrdá na to, že se společnost Seco přihlásila k cíli rovnosti žen a mužů. Je důležité, že jsme se k tomu zavázali a nahlas řekli, že je to pro nás zásadní otázka,“ říká Zoe.

V posledních letech společnost Seco Tools UK spolupracuje s místními školami, včetně místní dívčí školy v blízkosti svého ústředí v anglickém Alcesteru.

„Díky možnostem pracovní stáže u nás začali učitelé vnímat tuto možnost pro dívky jako velice zajímavou,“ vysvětluje Zoe. „Pak si naši technici zvykli na to, že vídají stále více dívek, které chtějí absolvovat pracovní stáže, a začali k nám zvát i své přátele a členy rodiny.“

Během deseti let svého působení ve společnosti Seco Tools zaznamenala Zoe postupný nárůst počtu žen-techniček. Jako třeba Aisha Mustafa a Georgia McInerney. Zde jsou jejich příběhy:

Příběh Aishy
Strojírenská učnice Aisha Mustafa dojíždí přes hodinu každou cestu na pracoviště společnosti Seco a zpět, ale pro svoji vysněnou práci to dělá velmi ráda. Neodradilo ji ani zpoždění učňovské přípravy způsobené pandemií covid-19.

„Bavila mě architektura, ale nechtěla jsem jít studovat na univerzitu. Myslím, že strojírenství je skoro jako architektura, ale jde o to, že jsem mohla zvolit cestu učňovského školství. Nikdy mi nevadilo, že jsem žena v odvětví, kde dominují muži. Jen mi to dává větší motivaci dokázat, že jsem stejně dobrá jako oni a dokážu dělat přesně to, co oni, ať už jde o to zašpinit si ruce, nebo o práci v kanceláři,“ říká Aisha.

„Dokážu si představit, že budu součástí společnosti Seco dlouhou dobu díky všemu, co společnost nabízí, podpoře a rozvoji lidí. Při pohovoru jsem nikdy neměla pocit, že bych byla vyčleňována kvůli tomu, že jsem dívka, nebo kvůli tomu, jak vypadám či jak se oblékám. Od začátku mě se ke mně všichni chovají stejně.“

Příběh Georgie
Georgia McInerney prošla učňovským programem společnosti Seco Tools UK v letech 2017 až 2021. Pak začala pracovat jako technička a nyní je vývojářkou. Ale kdyby poslechla rady, které dostala ve škole, možná by se Georgia ke společnosti Seco vůbec nepřidala.

„Vedoucí ročníku se mě snažila odradit od studia technických oborů, protože bych byla jediná žena v kurzu, a řekla mi, že bych určitě nechtěla být v takovém prostředí, kde dominují muži,“ vysvětluje. Georgia, jejíž otec je po celý život technikem, se však nenechala odradit.

„Rodiče mě vždy podporovali a já jsem byla odhodlaná jít za svým snem,“ říká.

Georgia byla nakonec skutečně jedinou dívkou v kurzu a poté i jedinou dívkou na své škole Midlands Group Training Services – věří však, že ji to dobře připravilo na budoucí kariéru.

„Je fakt, že i v současné době je strojírenství stále oborem, kde dominují muži, takže čím dříve jsem si to uvědomila a začala se v něm cítit dobře, tím to pro mě bylo lepší. Té volby jsem nikdy nelitovala. Mám svou práci prostě ráda.“

„Nebojte se vystoupit z řady“
Jako matka dospívající dcery se Zoe Wood nadchla pro oblast rovných pracovních příležitostí. Vítá změny, k nimž dochází ve společnosti Seco i v širším měřítku, byť se domnívá, že by věci mohly postupovat rychleji.

„Dívky se nám hlásí mnohem častěji než dřív a jsem ráda, že mohu říci, že je to teď skoro půl na půl. V posledních letech prošli naším programem tři muži a tři ženy,“ říká.

„Ale stále je to pomalejší, než bychom chtěli. Je to však jedna z věcí, u kterých máte jistotu, že se promění v dlouhodobou strategii. Jsme v kontaktu se školáky, kteří jsou v devátém ročníku (kolem 13 let), takže víte, že k vám nepřijdou, dokud jim nebude alespoň 16 nebo 17 let. Ale je to zasévání semínek do jejich mysli, do myslí jejich rodičů, ale taky jejich vrstevníků – aby se zkrátka nenechali odradit.“

Na závěr vzkazuje Zoe mladým dívkám a dalším lidem s odlišným genderem, kteří mají zájem pracovat pro společnost Seco Tools, toto:

„Nebojte se vystoupit z řady. Je nám jedno, jestli nosíte sukni nebo kalhoty, máte dlouhé vlasy, číro nebo drdol. Pokud máte strojírenství v srdci, chceme, abyste se stali součástí naší budoucnosti. Přijďte a inspirujte další generaci techniků, aby uvažovali jinak.“


Proč chce společnost Seco Tools zaměstnávat více žen-techniček
Zleva doprava: Zaměstnankyně společnosti Seco Zoe Wood, Georgia McInerney a Aisha Mustafa.


  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP