www.modernitovarna.com
Siemens News

SPOLEČNOST SIEMENS VYDALA PRVNÍ DIGITÁLNÍ DLUHOPIS S VYUŽITÍM BLOCKCHAINU

Siemens je jednou z prvních firem v Německu, která vydala digitální dluhopis v souladu s německým zákonem o elektronických cenných papírech (Gesetz über elektronische Wertpapiere, eWpG).

SPOLEČNOST SIEMENS VYDALA PRVNÍ DIGITÁLNÍ DLUHOPIS S VYUŽITÍM BLOCKCHAINU

Dluhopis o hodnotě 60 milionů eur je splatný do jednoho roku a je vydán s využitím veřejné technologie blockchain. Emise dluhopisu na blockchainu má oproti předchozím procesům celou řadu výhod, mj. eliminuje nutnost vydávat listinné globální certifikáty a provádět centrální clearing. Dluhopis může být navíc prodán přímo investorům bez potřeby zapojovat banku jako zprostředkovatele.

„Naše inovativní produkty a technologie úspěšně podporují digitální transformaci našich zákazníků. Logicky proto zkoušíme a využíváme i nejnovější digitální řešení nabízené ve finančním světě. Jsme hrdí na to, že jsme jednou z prvních německých společností, která úspěšně vydala dluhopis na bázi blockchainu. Stáváme se tak průkopníkem dalšího rozvoje digitálních řešení pro kapitálové trhy a trhy cenných papírů,“ uvedl k emisi finanční ředitel koncernu Siemens AG Ralf P. Thomas.

Digitální dluhopisy na bázi blockchainu mohou být v Německu vydávány od června 2021, kdy vstoupil v platnost zákon o elektronických cenných papírech. Siemens tak využil možnost danou novým zákonem a prodal dluhopisy přímo investorům bez zapojení zavedených centrálních depozitářů cenných papírů. Platby proběhly tradičním způsobem, jelikož digitální euro nebylo v době uskutečnění transakce ještě k dispozici. Celá transakce mohla být dokončena během dvou dnů.

„Díky posunu od listinné formy vydávání cenných papírů k veřejným blockchainům můžeme transakce provádět výrazně rychleji a efektivněji než v minulosti. Vzhledem k úspěšné spolupráci s našimi partnery v rámci tohoto projektu jsme dosáhli významného milníku v rozvoji digitálních cenných papírů v Německu,“ dodal Peter Rathgeb, hlavní hospodář (Corporate Treasurer) koncernu. „Na tomto rozvoji se budeme dále aktivně podílet.“

Registrátorem transakce byla Hauck Aufhäuser Lampe Privatbank AG a investory jsou DekaBank, DZ Bank a Union Investment.

www.siemens.com

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP