www.modernitovarna.com
BOSCH News

STVOŘENO PRO ŽIVOT‘ S ČIPY: BOSCH INVESTUJE DALŠÍ MILIARDY DO PODNIKÁNÍ V OBLASTI POLOVODIČŮ

Společnost Bosch investuje do roku 2026 v rámci IPCEI v oblasti mikroelektroniky a komunikačních technologií 3 miliardy eur do podnikání v oblasti polovodičů. Předseda představenstva Dr. Stefan Hartung: „Mikroelektronika je budoucnost.“ Nová vývojová centra polovodičů vznikají v Reutlingenu a Drážďanech.

STVOŘENO PRO ŽIVOT‘ S ČIPY: BOSCH INVESTUJE DALŠÍ MILIARDY DO PODNIKÁNÍ V OBLASTI POLOVODIČŮ

Polovodiče jsou nepostradatelnou součástí všech elektronických systémů a udávají tempo modernímu světu technologií – od automobilů a elektrických kol až po domácí spotřebiče a nositelnou elektroniku. Společnost Bosch si brzy uvědomila jejich rostoucí význam a nyní opět přijala mnohamiliardový investiční plán na posílení vlastního podnikání v oblasti polovodičů – společnost plánuje do roku 2026 do své polovodičové divize investovat další tři miliardy eur, které se stanou součástí projektu IPCEI s evropským financováním zaměřeného na mikroelektroniku a komunikační technologie („Important Project of Common European Interest on Microelectro-nics and Communication Technologies“). „Mikroelektronika je budoucnost a je zásadní pro úspěch ve všech obchodních oblastech společnosti Bosch. Je klí-čem k mobilitě zítřka, Internetu věcí a našim technologiím ‚Stvořeným pro ži-vot‘,“ řekl Dr. Stefan Hartung, předseda představenstva společnosti Bosch, na Bosch Tech Days 2022 v Drážďanech.

Společnost Bosch plánuje v rámci svého investičního balíčku například vý-stavbu nových vývojových center v Reutlingenu a Drážďanech v celkové hod-notě více než 170 milionů eur. Kromě toho společnost v příštím roce investuje v závodě v Drážďanech 250 milionů eur do rozšíření čistých prostor o 3 000 metrů čtverečních. „V zájmu našich zákazníků se také připravujeme na pokra-čující růst poptávky po čipech. Pro nás jsou tyto nejmenší komponenty velkým přínosem,“ pokračoval Hartung.

Podpora mikroelektroniky pro posílení evropské konkurenceschopnosti
Evropská unie a německá vláda pod záštitou Evropského aktu o čipech opět poskytují finanční prostředky na vybudování silného mikroelektronického ekosystému. Cíl je do konce desetiletí zdvojnásobit podíl Evropy na celosvětové výrobě polovodičů z deseti na 20 procent. Nově zahájený projekt IPCEI v oblasti mikroelektroniky a komunikačních technologií je určen především na podporu výzkumu a inovací. „Evropa může a musí přinést do polovodičového průmyslu své vlastní silné stránky,“ řekl Hartung. „Je důležité, aby se více než kdy jindy vytvářely čipy pro specifické potřeby evropského průmyslu – tedy nejen v nejmenších nanometrových strukturách.“ Například v elektronice pro elektromobilitu jsou důležité struktury o šířce 40 až 200 nanometrů. Přesně k tomu jsou určeny továrny na výrobu čipů Bosch.

V Drážďanech se výrazně rozšiřuje výroba 300milimetrových čipů
Bosch také díky svým investicím do elektroniky otevírá nové oblasti inovací. „Vedoucí postavení v inovacích začíná u nejmenších součástí elektroniky – u čipů,“ řekl Hartung. Mezi nové oblasti inovací společnosti Bosch patří kupříkladu tzv. systems-on-a-chip. Díky nim chce společnost například zmenšit radarové senzory, které jsou potřebné pro 360stupňovou detekci okolí vozidla mj. při automatizovaném řízení, učinit je inteligentnějšími a zároveň cenově výhodnějšími. Bosch pracuje na dalším vývoji svých mikroelektromechanických systémů, zkráceně MEMS, zejména pro spotřební průmysl. Na základě této technologie vyvíjejí v současné době výzkumníci společnosti Bosch například nový projekční modul pro chytré brýle, který je tak úzký, že se vejde do jejich obroučků. „Abychom dále rozšířili své vedoucí postavení na trhu v oblasti mikromechaniky, tak chceme v budoucnu vyrábět naše senzory MEMS také na 300milimetrových destičkách. Zahájení výroby je plánováno na rok 2026. Nová továrna na výrobu čipů nám nabízí příležitost k rozšíření produkce – a toho chceme využít,“ pokračoval Hartung.

Velká poptávka po čipech z karbidu křemíku z Reutlingenu
Bosch se dále zaměřuje na nové polovodičové technologie. Od konce roku 2021 vyrábí Bosch v Reutlingenu sériově čipy z karbidu křemíku (SiC), které se používají ve výkonové elektronice elektrických a hybridních automobilů. Pomocí těchto čipů se společnosti již podařilo zvýšit dojezd elektromobilů až o šest procent. Poptávka po čipech z SiC je vysoká, Bosch má plné knihy objednávek a trh stále silně roste – v průměru o 30 % ročně. Společnost zkoumá další technologie, aby byla výkonová elektronika ještě účinnější a nákladově efektivnější. „Zabýváme se vývojem čipů pro elektromobilitu na bázi nitridu galia, které se již používají v nabíječkách notebooků a chytrých telefonů,“ řekl Hartung. Pro použití ve vozidlech musí být tyto čipy odolnější a musí vydržet výrazně vyšší napětí než dosud, a to až 1 200 Voltů. „Na takovéto výzvy jsou inženýři společnosti Bosch zvyklí. Naší výhodou je, že se již dlouho pohybujeme v mikroelektronice – stejně jako v automobilech.“


STVOŘENO PRO ŽIVOT‘ S ČIPY: BOSCH INVESTUJE DALŠÍ MILIARDY DO PODNIKÁNÍ V OBLASTI POLOVODIČŮ

Bosch systematicky rozšiřuje výrobní kapacity pro polovodiče
Společnost Bosch v posledních letech opakovaně investovala do výroby polovodičů. Nejlepším příkladem je závod na výrobu polovodičů v Drážďanech, který byl otevřen v červnu roku 2021. Jedná se o největší jednorázovou investici v historii společnosti ve výši jedné miliardy eur. Polovodičové centrum v Reutlingenu se zároveň neustále rozšiřuje. Například do roku 2025 bude Bosch investovat přibližně 400 milionů eur do rozšíření výroby a přeměny stávajících prostor na nové čisté prostory. V areálu se mimo jiné staví nová část budovy s dalšími 3 600 m2 ultramoderních čistých prostor. Celkem se má plocha čistých prostor v Reutlingenu zvětšit ze současných přibližně 35 000 metrů čtverečních na více než 44 000 metrů čtverečních do konce roku 2025.

Odborné znalosti a mezinárodní síť zajišťují dlouhodobý úspěch společnosti Bosch
Bosch je přední společnost v automobilovém průmyslu, která vyvíjí a vyrábí polovodiče jak pro automobilové aplikace, tak pro samotný spotřební průmysl – a to již více než 60 let. Společnost Bosch provozuje v Reutlingenu již 50 let továrny na výrobu polovodičů založené na 150 a 200milimetrové technologii. V Drážďanech vyrábí společnost od roku 2021 polovodičové čipy na destičkách o průměru 300 milimetrů. Čipy vyráběné společností Bosch v Reutlingenu a Drážďanech zahrnují aplikačně specifické integrované obvody (ASIC), mikroelektromechanické systémy (senzory MEMS) a výkonové polovodiče. V malajsijském Penangu buduje Bosch od základu testovací centrum pro polovodiče. Od roku 2023 zde společnost plánuje testovat hotové polovodičové čipy a senzory.

www.bosch.com

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP