www.modernitovarna.com
Southco

Pokroky v technice dotýkaných prvků pomáhají zlepšit interiéry letadel

Dopad pandemie covidu-19 na letecký průmysl byl velmi dramatický.

Pokroky v technice dotýkaných prvků pomáhají zlepšit interiéry letadel

Dopad pandemie covidu-19 na letecký průmysl byl velmi dramatický.

Nástup pandemie způsobil masivní rušení cest a následné varianty viru, jako delta a omikron, zabránily návratu letecké dopravy na úroveň před pandemií. V důsledku toho se letecké společnosti snaží snižovat náklady a zlepšovat zkušenosti cestujících, aby se mohly vrátit k růstu, jakmile se podmínky zlepší nebo vrátí k normálu.

Letecké společnosti investují do různých iniciativ omezení nákladů. V reakci na zvyšující se náklady na palivo a další inflační trendy v dodavatelských řetězcích a logistice se zaměřují na přeprojektování svých leteckých flotil, aby se snížila celková hmotnost a tím i spotřeba paliva a zlepšily zkušenosti cestujících. Místo aby si objednaly nová letadla, modernizují jejich interiéry, takže sedadla, stropní odkládací prostory a další prvky využívají novější, lehčí materiály. Kromě toho reagují na několik trendů v preferencích cestujících.

Mechanismus ovládání polohy sedadla zlepšuje sezení
Modernizace sedadel je jedna z oblastí, kde se letecké společnosti snaží interiéry letadel odlehčit. Je to výzva pro konstruktéry: použití lehčích kovů a plastů nebo zeštíhlení konstrukce sedadla může zhoršit vnímání pohodlí a kvality ze strany cestujících a negativně ovlivnit atraktivitu a hodnotu značky konkrétního dopravce.

Materiály sedadel se mění také s ohledem na požadavky ochrany proti šíření covidu a jiných infekčních nemocí. Některé letecké společnosti využívají dodavatele sedadel, kteří nahrazují textilní potahy např. u područek neporézními, lehkými plasty. Tyto materiály se snadněji čistí a dezinfikují, ale mohou ve srovnání s látkovými potahy vést k negativním dojmům z „levných“ plastů.

Pokroky v technice dotýkaných prvků pomáhají zlepšit interiéry letadel
Příkladem standardizovaného mechanismu používaného v sedadlech letadel je závěs E6 s prodlouženým krytem od společnosti Southco, který lze použít v opěrkách hlavy.

Návrháři mohou zachovat dojem kvality kombinací změn funkcí sedadel a inteligentního výběru komponent. Jednou z možností, jak zmenšit hmotnost sedadel, je upustit od instalace obrazovek do zadní části sedadel pro cestující. Tato těžká zařízení jsou nahrazována rozhraními pro vlastní digitální zařízení cestujících – smartphony, tablety a notebooky.

Pro sklopné stolky používají konstruktéři sedadel lehčí plasty. Používají se také dvoudílné stolky, které se mohou rozložit ve dvou krocích: v prvním s menší plochou slouží pro malá digitální zařízení a nápoje, v druhém s větší plochou pro jídlo nebo notebooky.

Aby byl plastový stolek vnímán jako vysoce kvalitní příslušenství, mohou si konstruktéři sedadel vybrat závěsy s regulací polohy, které využívají tření, aby kladly stejný odpor v celém rozsahu pohybu, takže lehký sklopný stolek potom působí robustněji a pevněji.

Aby se dále zlepšil dojem cestujících ze sklopných stolků, někteří návrháři nahrazují běžně používané petlicové západky, které drží odkládací stolek zavřený, za výklopné západky podobné těm v odkládacích schránkách automobilů. Tyto druhy západek poskytují čistší, modernější vzhled a lepší pocit při otevírání nebo zavírání, čímž přinášejí vyšší úroveň kvality.


Pokroky v technice dotýkaných prvků pomáhají zlepšit interiéry letadel
Technika regulace polohy s využitím tření může zlepšit vnímání lehkých materiálů, jako jsou plasty, používaných u stolků nebo opěrek paží

Zlepšení zajištění úložných prostorů
Snaha odlehčit letadla vedla výrobce stropních odkládacích boxů k vývoji tenkostěnných skříněk. Používají se lehké materiály, které umožňují vytvořit dodatečný úložný prostor a odlehčit letadlo, aniž by byla ohrožena pevnost jejich konstrukce.

Lehčí materiály však mají tendenci se při běžném používání a za běžných vibrací, ke kterým dochází během letu, více prohýbat. Dveře úložného prostoru musí zůstat bezpečně zavřené, i když letadlo prolétá výraznými turbulencemi nebo při tvrdším přistání. Ke splnění tohoto cíle používají výrobci přihrádek otočné západky v podobě dvojitého rotoru, který při zavření plně obepne západku. Tato konstrukce poskytuje redundantní zablokování, takže v případě, že jeden z otočných ovladačů nemůže správně zapadnout, kryt zůstane bezpečně uzavřen, dokud nebude možné provést opravu.

Vylepšené zajištění není důležité jen pro cestující. Kuchyňky v letadlech mají hustě zaplněné skladovací prostory, které musí být navržené tak, aby vyhovovaly potřebám celého letadla, zejména na dálkových letech.

Všechny úložné prostory musí být pevně zajištěny a zabezpečeny během vzletu, přistání a při turbulencích. Jedním z řešení je použití elektronicky ovládaných západek typu push-to-close, které nabízejí jednoduché a univerzální řešení, jež lze použít v celé kabině pro dosažení vzdáleného přístupu a zabezpečení. Mechanismus západky je při instalaci do dveří nebo krytu v kabině zapuštěn uvnitř, takže vnější povrch je hladký a západka nenarušuje estetický vzhled.

Elektronický západkový systém má také možnost komunikace s jednotným ovládacím místem, které poskytuje jasný a snadno viditelný signál, zda jsou všechny kryty řádně zajištěny. Jestliže všechny boxy a přihrádky v kuchyňce i kabině letadla používají elektronické zámky, může se letuška odpovědná za potvrzení, že jsou všechny kryty zajištěny, podívat na jedinou stavovou obrazovku, která je kabelem nebo bezdrátově připojena ke všem západkám, a jediným krokem potvrdit, že letadlo je připraveno pro vzlet nebo přistání.


Pokroky v technice dotýkaných prvků pomáhají zlepšit interiéry letadel
Elektronické zámky R5-EM – R4-EM-9D3

Zvýšené využívání standardizovaných mechanismů
Při investování do modernizace nebo přestavby interiérů letadel je možné využít konstrukce a komponenty známé z průmyslu, které mohou pomoci udržet náklady pod kontrolou. Výběr standardizovaných mechanismů západek a závěsů může od začátku ušetřit čas i náklady na konstrukci. Místo navrhování a výroby těchto součástí na zakázku pro každý nový uzávěr nebo upevnění mají týmy konstruktérů, které vybírají osvědčené mechanismy používané v podobných úlohách, už od začátku konstrukčního procesu větší jistotu. To jim umožňuje soustředit se na kritičtější oblasti.

Výsledkem je nákladově efektivnější proces vývoje nových produktů, protože se snižuje počet iterací návrhu, což šetří náklady na konstrukční práce, analýzu a ověření produktu.

Výhodou pro výrobce OEM v leteckém průmyslu je také to, že hromadně vyráběné katalogové produkty mívají nižší cenu. Například u plastových výlisků a odlitků jsou náklady na výrobu po počáteční investici do lisovacích nástrojů výrazně nižší než u CNC obráběných komponent navrhovaných zvlášť pro každou jednotlivou úlohu. Nejen, že je výroba odlitků a výlisků mnohem rychlejší, ale s řádnou analýzou formy a jader z hlediska toku materiálu lze dosáhnout výrazně lehčích a pevnějších výrobků.

Existují také provozní výhody použití standardizovaných, osvědčených mechanismů. V mnoha letadlech jsou k připevnění výbavy kokpitu, jako jsou měřicí přístroje a obrazovky, stejně jako pro vedení kabelů pod sedadly pro palubní zábavní systémy používány standardizované čtvrtotáčkové spojovací prvky.

Tato osvědčená upevňovací zařízení jsou vysoce odolná proti vibracím a snadno se otevírají a zavírají, když je nutná údržba. Pomáhají zkrátit dobu pobytu letadla na zemi, prodloužit dobu jeho způsobilosti k letu a v konečném důsledku tak generovat příjmy pro leteckou společnost. Použití standardizovaných spojovacích prvků namísto prvků speciálně navržených pro každou jednotlivou úlohu také usnadňuje a urychluje provádění změn a oprav.

Závěr
Díky integraci osvědčených a lehkých přístupových komponent a polohovací techniky do sedadel, skříněk nad hlavou, vybavení kokpitů a kuchyněk mohou výrobci OEM a dodavatelé vybavení pro interiéry letadel zlepšit využitelnost, bezpečnost a spolehlivost zařízení v interiérech. Širší využití standardizovaných mechanismů přináší významné úspory času a nákladů.

Práce s předními dodavateli polohovacích mechanismů a přístupové techniky může konstruktérům pomoci při rozhodování o výběru cenově výhodných prvků zařízení pro modernizace interiérů letadel. Mohou poskytnout mnoho možností a zkušeností založených na požadovaných funkcích dotýkaných prvků, které jsou klíčové v jakémkoli projektu obnovy leteckého parku.

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP