www.modernitovarna.com
HMS Industrial Networks AB

Zastoupení průmyslových komunikačních sítí na trhu podle HMS

PROFIBUS zůstává celosvětově nejrozšířenější průmyslovou komunikační sítí, ale některé sítě jej dohánějí. V oblasti průmyslového Ethernetu si nejvíce konkurují PROFINET a EtherNet/IP. Žádná konsolidace není v dohledu. To jsou některé závěry společnosti HMS Industrial Networks, která prezentuje svůj pohled na trh v oblasti průmyslových komunikačních sítí v roce 2015.

Zastoupení průmyslových komunikačních sítí na trhu podle HMS
Společnost HMS Industrial Networks je nezávislý dodavatel výrobků a služeb pro komunikaci v průmyslu. Její produkty umožňují průmyslovým zařízením komunikovat v rámci různých komunikačních sítí, a proto má HMS velmi důkladný přehled o trhu v této oblasti techniky. Tento článek popisuje některé trendy v oblasti průmyslové komunikace, které jsou právě aktuální.

Trh provozních komunikačních sběrnic a průmyslového Ethernetu roste, ale Ethernet roste rychleji
Podíváme-li se globálně na počet nově instalovaných komunikačních uzlů, nejrozšířenějším typem průmyslové komunikace jsou s podílem na trhu zhruba 66 % provozní sběrnice. Zajímavé je, že podle HMS trh v oblasti provozních sběrnic stále roste, meziročně přibližně o 7 %. Nejvýznamnějšími argumenty pro provozní sběrnice jsou jednoduchost, tradice a spolehlivost. Dominantní sběrnicí je PROFIBUS (18 % podíl na celkovém objemu světového trhu, včetně průmyslového Ethernetu), následovaný sběrnicemi Modbus (7 %), DeviceNet (6 %) a CC-Link (6 %).

Sítě průmyslového Ethernetu mají na trhu podíl 34 % a počet prodaných uzlů roste rychleji než u provozních sběrnic (meziročně o 17 %), ale podle HMS bude ještě nějakou dobu trvat, než sítě průmyslového Ethernetu svým zastoupením na trhu předstihnou provozní sběrnice. Hlavními argumenty pro průmyslový Ethernet jsou vyšší rychlost a objem přenesených dat a možnost integrace s kancelářskými sítěmi. Největší podíl na trhu v oblasti průmyslového Ethernetu mají PROFINET a EtherNet/IP se shodnými podíly 8 %. Za nimi jsou EtherCAT, Modbus TCP a POWERLINK.

Regionální rozdíly
V Evropě a na Blízkém východě (oblast EMEA) je dominantní PROFIBUS a nejrychleji roste PROFINET. V závěsu za nimi jsou Modbus a EtherCAT.

Na trhu v USA dominují sítě skupiny CIP, přičemž EtherNet/IP svým podílem na trhu předhání DeviceNet. Následují PROFIBUS a EtherCAT. Podíl na trhu získává i PROFINET a stále populární zůstává i Modbus.
V Asii nelze mluvit o nějaké výrazné převaze některé z komunikačních sítí na trhu, ale široce se používají PROFIBUS, DeviceNet a Modbus. V Japonsku však dominuje CC-Link a výrazně se začíná uplatňovat EtherCAT.

Počet propojených zařízení stále roste
„S více než 25 lety zkušeností v průmyslové komunikaci máme velmi dobrý přehled o trhu v oblasti průmyslových komunikačních sítí,“ říká Anders Hansson, ředitel marketingu společnosti HMS Industrial Networks. „Čísla, která prezentujeme, jsou založena na údajích od našich spolupracovníků v průmyslové praxi, našich vlastních statistikách prodeje a celkovém vnímání trhu. Obecně můžeme říci, že vidíme posun směrem k průmyslovému Ethernetu, ale migrace k němu bude trvat delší dobu, než se původně čekalo. Stále máme hodně poptávek po připojení jak k provozním sběrnicím, tak k průmyslovému Ethernetu.“

Hansson pokračuje: „Je ovšem zcela zřejmé, že trh v oblasti průmyslových komunikačních sítí zůstává fragmentovaný a že průmyslová zařízení jsou více a více propojená. To je posilováno trendy jako průmyslový internet věcí a Industrie 4.0. Společnost HMS je se svým dlouhodobě prosazovaným heslem Connecting Devices na tyto trendy velmi dobře připravena.“
Zastoupení průmyslových komunikačních sítí na trhu podle HMS

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP