www.modernitovarna.com
HMS Industrial Networks AB

Trh roste i navzdory obtížné době – rozdělení trhu průmyslových komunikačních sítí v roce 2022 podle HMS Networks

Společnost HMS Networks každoročně analyzuje trh průmyslových komunikačních sítí, aby mohla kvalifikovaně odhadnout distribuci nově připojených nódů v oblasti průmyslové automatizace. Letošní studie ukazuje, že trh průmyslových sítí očekává v roce 2022 růst o 8 %. Průmyslový Ethernet stále vykazuje největší růst a tvoří nyní 66 % všech nově instalovaných nódů (loni to bylo 65 %).

Trh roste i navzdory obtížné době – rozdělení trhu průmyslových komunikačních sítí v roce 2022 podle HMS Networks

Podíl na trhu v roce 2022 podle HMS Networks – průmyslové sběrnice, průmyslový Ethernet, bezdrátové sítě.


Průmyslové sběrnice zaujímají 27 % (loni 28 %), zatímco bezdrátové komunikační sítě zůstávají na 7% podílu. První místo v žebříčku sdílejí sítě PROFINET a EtherNet/IP, každá se 17% podílem na trhu nově instalovaných nódů, ale EtherCAT, který je nyní na 11 %, je rychle dotahuje.

HMS Networks představuje svou roční analýzu trhu průmyslových sítí, která se soustředí na nově instalované komunikační nódy v průmyslové automatizaci po celém světě. Jako nezávislý dodavatel řešení pro průmyslovou informační a komunikační techniku (ICT, Information and Communication Technology) má HMS dobrý přehled o trhu s průmyslovými sítěmi. Studie s předpověďmi pro rok 2022 zahrnuje předpokládaný podíl na trhu a jeho změnu u průmyslových provozních sběrnic, průmyslového Ethernetu a bezdrátových sítí.

V této studii HMS dochází k závěru, že trh průmyslových sítí nadále poroste a že celkový růst trhu v roce 2022 bude podle očekávání 8 %, což potvrzuje pokračující význam propojení zařízení v průmyslových závodech.

Průmyslový Ethernet stále roste

Podíl průmyslového Ethernetu na trhu se zvýší o 10 % a bude pokračovat v růstu. Podíl průmyslového Ethernetu na počtu nově instalovaných nódů na celosvětovém trhu v průmyslové automatizaci nyní činí 66 % (loni to bylo 65 %). První místo zaujmou EtherNet/IP a PROFINET, shodně se 17% podílem na trhu, ale velmi posiluje EtherCAT a jeho podíl na trhu poprvé dosáhne dvojciferných hodnot – 11 %. Dobře se daří také protokolu Modbus-TCP, jehož podíl na trhu dosáhne 6 %.

Růst opět zaznamenávají i průmyslové sběrnice

Podíl nově instalovaných nódů průmyslových sběrnic poklesne z loňských 28 % na 27 %. Analytici HMS však došli k zajímavému závěru, že i přes ztrátu jednoho procentního bodu podílu na trhu reálný počet instalovaných sběrnicových uzlů v roce 2022 v porovnání s minulým rokem po několika letech poklesu vzroste o 4 %. Základním důvodem je skutečnost, že podniky v nejistých dobách, jako jsou tyto, kdy je trh stále pod vlivem opatření proti koranaviru a čelí náročné situaci s dostupností komponent, upřednostňují zavedená řešení průmyslových sítí.

Na prvním místě mezi průmyslovými sběrnicemi zůstává PROFIBUS s 7% podílem na trhu nově instalovaných nódů, následovaný sběrnicí Modbus-RTU s 5 % a CC-Link se 4 %. Zajímavé je, že standardy Modbus, TCP i RTU, jsou v moderních průmyslových závodech i nadále široce používány a dohromady počet nově instalovaných nódů v roce 2022 vzroste ve srovnání s loňským rokem o 11 %.

Roste počet bezdrátových sítí – ovšem dopad 5G teprve přijde

Počet nově instalovaných nódů s bezdrátovou komunikací vzroste o 8 %, což znamená, vzhledem k celkovému růstu v oblasti průmyslových komunikací, že jejich podíl na trhu zůstane 7%. Typické případy použití zahrnují náhradu kabelů, přístup k autonomně napájeným zařízením, k nimž žádné kabely nevedou, a připojení k mobilním průmyslovým zařízením. Trh stále čeká na zavedení a dopad sítí 5G v nových instalacích v průmyslové automatizaci.

Průmyslové sítě jsou klíčové pro produktivitu a udržitelnost ve výrobě

„Průmyslové sítě jsou absolutní klíčem k inteligentní a udržitelné výrobě v moderních průmyslových podnicích, a to je hlavní hnací silou jejich zřetelného růstu,“ říká Anders Hansson, hlavní marketingový ředitel společnosti HMS Networks. „Podniky neustále pracují na optimalizaci nejen produktivity a udržitelnosti, ale také kvality, flexibility a kybernetické bezpečnosti, a je známo, že solidní průmyslové sítě jsou klíčem k dosažení těchto cílů. I když růst vidíme ve všech oblastech sítí, je obzvláště zajímavé vidět, že k růstu se opět vracejí i zavedené průmyslové provozní sběrnice.“

Regionální specifika

V Evropě a na Blízkém východě jsou na předních místech komunikační systémy EtherNet/IP a PROFINET, následované standardy PROFIBUS a EtherCAT. Dalšími populárními sítěmi jsou Modbus (RTU i TCP) a Ethernet POWERLINK. Na americkém trhu převažuje EtherNet/IP, ale silně se zvyšuje podíl protokolu EtherCAT. Roztříštěný asijský trh vede PROFINET. Následuje EtherNet/IP další silní hráči: CC-Link a CC-Link IE Field, EtherCAT, PROFIBUS, a Modbus (RTU i TCP).

VIDEO:
HMS TechTalk, Anders Hansson přednáší o pozadí letošní studie a komentuje její výsledky.


Rámec:

Studie zahrnuje odhady společnosti HMS pro rok 2022 založené na počtech nově instalovaných nódů v oblasti průmyslové automatizace. Nód je definován jako stroj nebo zařízení připojené do průmyslové komunikační sítě. Prezentované údaje představují konsolidovaný pohled společnosti HMS, berou v úvahu naše vlastní statistiky prodeje, údaje získané od našich kolegů v průmyslu a celkové vnímání trhu.


Trh roste i navzdory obtížné době – rozdělení trhu průmyslových komunikačních sítí v roce 2022 podle HMS Networks

Anders Hansson, ředitel marketingu, HMS Networks

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP