www.modernitovarna.com
HMS Industrial Networks AB

Síťová komunikace otevírá nové možnosti pro průmyslové joysticky

Zvedání ocelových nosníků, přesuny kontejnerů nebo ovládání jeřábů v dnešní době nevyžaduje hrubou sílu. Co je naopak požadováno, je obratnost – a kvalitní joystick. Firma Kristianstads Lyftdon AB ze Švédska má dlouholeté zkušenosti s výrobou zařízení ergonomických kabin, z nichž obsluha ovládá jeřáby nebo průmyslová zařízení. S přispěním komunikačních modulů HMS Anybus mohou být jejich nové joysticky začleněny do průmyslových komunikačních systémů založených na standardu PROFINET.

Síťová komunikace otevírá nové možnosti pro průmyslové joysticky

Firma Kristianstads Lyftdon AB, zkráceně KLAB, je odborník na ergonomická sedadla a kabiny pro řidiče vozíků a obsluhu průmyslových zvedacích zařízení s integrovaným ovládáním. Vyvíjí a vyrábí také kabiny pro obsluhu větších jeřábů používaných v ocelářském průmyslu, ve spalovnách a teplárnách, závodech na zpracování odpadu atd. Se zaměřením na ergonomii vyrábí vše potřebné pro kabiny operátorů – a nejdůležitějším prvkem, který obsluha používá pro ovládání stroje, je joystick.

„Joysticky vyrábíme už od roku 1978 a dobře víme, co od nich zákazníci v průmyslu požadují,“ říká Sven Holmer, majitel a ředitel firmy KLAB, a dodává: „Když jsme vyvíjeli své nejnovější joysticky, chtěli jsme, aby byly schopné komunikovat v síti. Předchozí joysticky byly často napevno připojené k řídicímu systému. Vzhledem k tomu, že se průmysl stále více ubírá směrem k ethernetové komunikaci, a protože několik našich hlavních zákazníků je ze střední Evropy, logicky jsme jako vhodnou komunikační síť vybrali PROFINET.“

Jakákoliv síť
Pro komunikaci joysticků v síti PROFINET doporučil firmě KLAB její technický partner použít jednotky Anybus CompactCom od firmy HMS. Jak název napovídá, jednotky Anybus umožňují joystickům komunikovat v jakékoliv síti – ať je to provozní průmyslová sběrnice, nebo průmyslový Ethernet. Jednoduše stačí zaměnit modul Anybus CompactCom za jiný a začít komunikovat v jiné síti: EtherNet/IP, EtherCAT, Modbus-TCP nebo CC-Link IE Field. To otevírá možnosti prodávat joysticky na nových trzích v jiných částech světa.

„Začínáme se sítí PROFINET,“ říká Sven Holmer z firmy KLAB, „ale samozřejmě vidíme nové příležitosti v tom, že joysticky budou moci komunikovat i v jiných průmyslových sítích, rozšířených na jiných trzích.“

Různé formáty

Jednotky Anybus CompactCom jsou flexibilní i z hlediska formátu. Uživatelé se mohou rozhodnout pro integraci čipu, který obsahuje všechen nezbytný software, nebo pro integraci jednotky zvané Brick, dodávané včetně hardwaru a softwaru a určené pro montáž na desky plošných spojů. Třetí alternativou je kompletní modul CompactCom, který se jednoduše zasune do elektroniky produktu.

Společnost KLAB si vybrala formát Brick – Anybus CompactCom B40, který je pro joysticky nejvhodnější z hlediska velikosti, funkce i ceny.


Data zpřístupňuje vestavěný webový server


Další velkou výhodou produktů Anybus je to, že mají vestavěný webový server, který umožňuje firmě KLAB ukládat data z joysticků na web – pro řízení i analýzu. To znamená, že firma KLAB i její zákazníci získávají důležitý přehled o tom, jak jsou joysticky operátory využívány. To umožňuje výrobek zlepšovat a přizpůsobovat pro různé aplikace. Webový server také umožňuje odkudkoliv přistupovat ke konfiguraci joysticku a popř. ji měnit.


Snadná implementace


Sven Holmer popisuje implementaci techniky Anybus jako relativně snadnou – od prvního nápadu po dokončení návrhu a zahájení výroby uplynul přibližně jeden rok. „Určitě bychom to zvládli mnohem rychleji, ale měli jsme mnoho práce a vývojové projekty jako tento musí často trochu počkat,“ říká Sven Holmer. „Nesetkali jsme se však s většími problémy a díky dobré podpoře ze strany HMS jsme komunikaci vyřešili naprosto hladce.“
 


Síťová komunikace otevírá nové možnosti pro průmyslové joysticky

Joysticky od firmy KLAB lze vestavět do jakékoliv operátorské kabiny. Díky Anybus CompactCom mohou komunikovat v síti PROFINET (popř. v jiných sítích), což zvyšuje jejich potenciál na trhu.



Síťová komunikace otevírá nové možnosti pro průmyslové joysticky

Pod joystickem můžete vidět Anybus CompactCom B40 pro PROFINET (pohled zespod).



Síťová komunikace otevírá nové možnosti pro průmyslové joysticky

„Nyní vidíme nové příležitosti v tom, že joysticky mohou komunikovat i v jiných komunikačních sítích, používaných na jiných trzích,“ říká Sven Holmer, majitel a ředitel firmy KLAB.

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP