www.modernitovarna.com
HMS Industrial Networks AB

Být ve spojení

O tom, jak firma Nagel Precision z USA dokáže své honovací stroje připojit k libovolné průmyslové komunikační síti pomocí komunikačních bran Anybus X-gateway.

Být ve spojení
Jestliže se stanete špičkovým výrobcem honovacích strojů, jako Nagel Precision, budete dostávat objednávky od firem z celého světa. Problém je, že se od vás bude požadovat, aby vaše stroje byly kompatibilní s průmyslovými komunikačními sítěmi používanými v různých koutech zeměkoule. Navrhovat potřebná komunikační rozhraní je časové náročný úkol, který vyžaduje značné inženýrské kapacity. Společnost Nagel Precision Inc. našla jednodušší řešení: Anybus X-gateway.

Společnost Nagel Precision Inc. se sídlem v Ann Arbor (Michigan, USA) je dceřinou firmou německé společnosti Nagel Maschinen- u. Werkzeugfabrik GmbH. Vyrábí honovací, finišovací a vyvrtávací stroje, které používají např. výrobci bloků motorů, převodovek, ozubených kol, ventilů a jiných kovových součástí, u nichž je požadován velmi hladký povrch. Stroje jsou instalovány ve výrobních závodech po celém světě u firem jako GM, Chrysler, KIA, Hyundai nebo Ford.

Síťové dilema
Řídicí systémy strojů Nagel Precision obvykle využívají komunikační sběrnici EtherNet/IP a PLC Allen Bradley. Klíčovou úlohu má systém pro řízení polohy a pohybu – tím bývá nejčastěji Rockwell Kinetix 6000 Multi-Axis Servo Drive. Protože stroje jsou exportovány do celého světa, musí se Nagel vypořádat s problémem, jako zajistit možnost komunikace s jinými průmyslovými sítěmi. V podnicích automobilového průmyslu je to nejčastěji Profinet.

"Nejprve jsme začali se síťovými kartami třetích stran,“ říká Jim Saule, ředitel pro informační techniku společnosti Nagel Precision Inc. „To bylo ovšem trochu těžkopádné, protože karty vyžadovaly hodně konfigurace, a navíc byly poměrně drahé. Občas bylo těžké najít správnou kartu. Proto jsme se začali zajímat o Anybus X-gateway od HMS. Zvláště oceňuji, že je lze v té samé konfiguraci použít pro různé komunikační sítě – to nám ušetří hodně práce.“

Náklady snížené na polovinu
Společnost Nagel Precision instalovala první komunikační brány Anybus X-gateway přibližně před dvěma roky. Dodal jim je michiganský distributor společnosti HMS, společnost McNaughton McKay Inc. Významným faktorem při rozhodnutí pro Anybus byla možnost věnovat se klíčovému oboru podnikání a nestarat se o připojení ke komunikační síti – nehledě na to, že komunikační brány stojí polovic toho, co stály do té doby používané komunikační karty.

„Nechceme být odborníci na všechny druhy řídicích systémů,“ říká Jim Saule. „Raději se soustředíme na to, abychom dělali špičkové honovací stroje. Komunikační brány Anybus X-gateway nám právě to umožňují. Navíc karty, které jsme do té doby používali, stály každá 1 200 až 1 500 dolarů, zatímco nyní jsme s komunikační bránou zhruba na poloviční ceně.

Jak to pracuje
Má-li být honovací stroj instalován v podniku, který využívá komunikační síť založenou na protokolu EtherNet/IP, může být připojen přímo. Jestliže však má být zapojen do jiné komunikační sítě, např. Profinet, je třeba použít komunikační bránu Anybus X-gateway. Komunikační brána je vlastně překladač mezi sítí EtherNet/IP a protokolem podnikové sítě – převádí mezi nimi parametry, jako informace o poloze, stavu pohonů, povelech start/stop apod. Komunikační tok je oboustranně transparentní, takže honovací stroj se vlastně chová jako další účastník komunikační sítě, schopný plnohodnotné komunikace v rámci celého závodu.

„Komunikační brány Anybus X-gateway používáme už více než dva roky zcela bez problémů,“ říká Jim Saule z Nagel Precision. „Zabývám se návrhem podobných systémů už více než dvacet let a velmi oceňuji, že Anybus X-gateway umožňuje připojení k různým komunikačním sítím. To nám dovoluje soustředit se na hlavní obor našeho podnikání, konstrukci honovacích strojů, a nezabývat se jejich připojením k různým komunikačním sítím. Anybus můžeme rozhodně doporučit každému konstruktérovi strojů – rozmanitost možností je veliká a úspory jsou značné,“ uzavírá Jim Saule.

Komunikační brány Anybus X-gateway umožňují, aby PLC Allen-Bradley komunikovala s libovolnou průmyslovou komunikační sítí. Uvedený příklad používá mezi zařízením s komunikačním rozhraním EtherNet/IP (v horní části rozvaděče) a a zařízením s komunikačním rozhraním Profinet (v dolní části rozvaděče) bránu Slave-Adapter X-gateway.

Být ve spojení

(PLC Siemens    Profinet    jiná zařízení v síti Profinet    EtherNet/IP    PLC Allen-Bradley    honovací stroj Nagel)
Být ve spojení
Schéma činnosti

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP