www.modernitovarna.com
Southco

Rychlouzávěry umožňují v nebezpečí rychlý únik z kabiny vozidla

Ulrike Sturmanová z firmy Southco hovoří o tom, jak je důležité vybavit stavební stroje a terénní vozidla technickými prostředky, které umožní obsluze v nebezpečí bleskurychlý únik z kabiny.

Rychlouzávěry umožňují v nebezpečí rychlý únik z kabiny vozidla
Stavební stroje a terénní vozidla se často pohybují po nestabilní půdě, a proto jsou jejich pracovní podmínky velmi nebezpečné. Ačkoliv mnohá terénní vozidla jsou vybavena zařízeními, která zvyšují bezpečnost, chrání kabinu před poškozením a řidiče před zraněním – mnohá z nich jsou povinná – v případě nebezpečné situace musí mít obsluha vždy možnost kabinu vozidla bleskyrychle opustit. Mnohá vozidla jsou proto na čelní i zadní straně kabiny vybavena nouzovými východy, které lze v případě nutnosti snadno a rychle otevřít.

Při konstrukci bezpečnostních prvků kabiny se jako prostředek nouzového úniku často používají dveře kabiny – pro tento účel ovšem vybavené bezpečnostními rychlouzávěry. Závora s fukncí rychlého uvolnění umožňuje konstruktérům použít jako nouzový východ dveře kabiny, které za normálních podmínek slouží ke vstupu obsluhy do kabiny vozidla. To eliminuje potřebu vytvářet v kabině další průchod, snižuje složitost konstrukce kabiny, zvyšuje její pevnost a snižuje hmotnost. Použití běžných dveří jako nouzového východu snižuje počet konstrukčních dílů kabiny. Kombinace funkcí běžných dveří a nouzového východu do jednoho konstrukčního celku také zjednodušuje montáž a snižuje s tím spojené výrobní náklady.

Vzhledem k charakteru provozu musejí být nouzové dveře kabiny vybaveny robustními díly, které zaručují bezpečné uzavření dveří, odolávají vibracím a umožňují rychlý a snadný přístup. Konstrukce nouzových dveří musí plnit současně funkční požadavky provozu vozidel a požadavky na bezpečnost obsluhy. Při specifikaci konstrukčních dílů nouzového východu je důležité, aby se konstruktéři obrátili na dodavatele, který rozumí specifikům stavebních a terénních strojů a vozidel.

Nejlepší rychlouzávěry by měly splňovat následující podmínky: dlouhou životnost danou počtem pracovních cyklů, odolnost povrchu proti korozi, použití oceli s velkou pevností, excentrické zajištění v uzavřené poloze a snadnou identifikaci.

Jedna z nejznámějších značek rychlouzávěrů – jež splňují shora uvedená kritéria – je Dzus, značka vlastněná společností Southco. Dzus nabízí celosvětově nejobsáhlejší sortiment rychlouzávěrů a odolných uzávěrů. Vychází z téměř sedmdesátileté tradice, a také díky ní je v současnosti pro konstruktéry stavebních a terénních strojů a vozidel kdekoliv na světě optimální volbou při výběru rychlouzávěrů. Nově přibyla pro ty, kteří se rozhodnou pro komponenty Dzus, další výhoda: mohou těžit i z bohatých zkušeností společnosti Southco, které dlouhodobě spolupracuje s předními výrobci stavebních strojů na vývoji rychlouzávěrů určených speciálně pro nouzové dveře a východy.

Každá typová řada rychlouzávěrů má svou vlastní sadu protikusů pro přesné a bezpečné uzavření uzávěru a snadnou montáž na nouzové dveře. Dalšími výhodami komponent Dzus jsou nízké náklady na montáž, vynikající ergonomické i estetické vlastnosti a technické podpora. Uzávěry je možné vybavit záchytnými prvky, které slouží jako ochrana proti ztrátě odnímatelných dílů a poškození stroje zapadlou součástí uzávěru. K dispozici je také obsáhlá nabídka hlavic.

U terénních strojů a vozidel mohou díly použité jako uzávěry nouzových dveří hrát v nebezpečné situaci rozhodující roli. Rychlouzávěry Dzus zaručují svou robustní konstrukcí a jednoduchou funkcí obsluze vozidla maximální bezpečí: při provozu udržují nouzové dveře bezpečně zavřené, ale když potřebuje obsluha z kabiny v nebezpečí uniknout, umožňují jejich bleskurychlé otevření.

Rychlouzávěry umožňují v nebezpečí rychlý únik z kabiny vozidla
Rychlouzávěry umožňují v nebezpečí rychlý únik z kabiny vozidla

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP