www.modernitovarna.com
EPLAN

EPLAN zrychluje návrh projektů strojů pro navíjení cívek a výrobu vinutí o 30 %

Společnost Advanced Machine & Tool (AMT) z Fort Wayne v Indianě (USA) zjistila, že využití systému EPLAN jí přinese významné zlepšení produktivity, a proto opustila původně používaný AutoCAD Electrical a přiklonila se k novému inženýrskému prostředí. Významně tím zjednodušila a urychlila zejména časově náročné kroky v procesu vývoje zařízení, jako jsou přiřazování identifikačních čísel jednotlivým zařízením, číslování vodičů a standardizace konstrukčních skupin, včetně jejich archivace k budoucímu opětovnému použití.

EPLAN zrychluje návrh projektů strojů pro navíjení cívek a výrobu vinutí o 30 %
Zrychlení konstrukce mnoha
projektů specializovaných strojů

Rozhodnutí, které před třemi lety vedlo společnost Advanced Machine & Tool Corporation (AMT) z Fort Wayne v Indianě (USA) k osvojení inženýrského prostředí EPLAN, mělo zajímavou genezi. Většina firem se pro EPLAN rozhoduje poté, co zjistí, že jejich software CAD neodpovídá jejich současným a budoucím požadavkům. Inženýři společnosti AMT pracovali s AutoCAD Electrical a neměli s ním žádné potíže až do doby, kdy si jejich velký zákazník z oblasti automobilového průmyslu vymínil, že chce mít dokumentaci elektrického vybavení k objednaným strojům v EPLAN, aby se urychlila tvorba výrobní dokumentace a zlepšila její přesnost. To vedlo techniky AMT k tomu, aby zkoumali, zda je EPLAN skutečně lepší variantou než dosavadní systém. Když se přesvědčili, že tomu tak je, začala společnost AMT postupný proces převodu veškerých konstrukčních úloh z oblasti elektrotechniky a fluidní techniky do prostředí EPLAN Platform. V současné době jsou inženýři AMT rádi, že se k této změně rozhodli. „Myslel jsem, že nám náš starý systém CAD zcela vyhovuje, ale teď jsem si jistý, že už zpět nechceme,“ říká elektroinženýr Mark Lohrman.


Konstrukce strojů, které vyrábějí elektromotory
Společnost AMR se specializuje na navíjecí stroje a další stroje používané ve výrobě elektrických motorů, generátorů, alternátorů a jiných zařízení pro automobilový průmysl a další průmyslové obory. Délka konstrukční fáze je různá: u jednoduchých strojů může být tři dny nebo i kratší, u složitých projektů až šedesát týdnů. Typická objednávka je od zákazníka, který chce navrhnout a dodat stroj, na němž bude vyrábět vinutí nových motorů nebo který potřebuje pro rozšíření a modernizaci výroby. „Může to být jednoduše požadavek na stroj podobný tomu, který už zákazník má, nebo nám ukážou produkt, který chtějí vyrábět, a zeptají se nás, jak na to,“ říká Lohrman.

Všechny projekty se nyní dělají v prostředí EPLAN
Kromě jednoho zákazníka z oblasti automobilového průmyslu, který požadoval dokumentaci v prostředí EPLAN, zachovávala společnost AMT v ohledu implementace prostředí EPLAN velmi konzervativní přístup. Projekty však byly porovnávány z hlediska produktivity a postupem času bylo stále více a více projektů realizováno v prostředí EPLAN. „Nyní jsme v situaci, kdy už vše, bez ohledu na typ stroje, realizujeme v prostředí EPLAN,“ říká Lohrman. Přechod na EPLAN umožnil firmě AMT vytvářet dokumentaci přesněji a lépe strukturovanou než dříve.

Automatizovat časově nejnáročnější kroky
Pro úlohy, které by v prostředí AutoCAD trvaly dva týdny, lze využitím systému EPLAN ušetřit 23 až 28 pracovních hodin. Úspor lze dosáhnout ve čtyřech oblastech:
• Označování zařízení identifikačním číslem a číslování vodičů bývá manuální úloha. Nyní je automatizována současně s generováním štítků na zařízení, čísel vodičů a štítků na svorkovnice. Inženýři AMT využívají interní funkci prostředí EPLAN k přenosu excelových tabulek se všemi daty pro nastavení tiskárny a tisk – úspora 4 až 5 hodin.
• Automatické generování bezchybných schémat svorek a rozpisek – úspora 5 hodin.
• Standardní sestavy jsou archivovány a mohou být používány opakovaně v nových projektech – úspora 8 až 12 hodin.
• Do projektu jsou integrována schémata fluidních obvodů. Eliminují se přitom chyby s pojmenováním zařízení a chybějícími komponenty – úspora šest hodin.
U větších projektů jsou úměrně větší také úspory.

Archiv maker se rozšiřuje
„Automatické označování dílů identifikačními čísly je pro nás velká věc,“ říká Lohrman. „Můžu jít do seznamu dílů a najít v něm potřebnou komponentu. Jestliže je s ní asociováno nějaké makro, mám vyhráno.“ Přínosy archivace a opětovného používání standardního obsahu narůstají s množstvím položek, k nimž má EPLAN uložené makro: nyní je to více než 300 postupů a 500 komponent. „Výkresy jsou archivovány a archivované výkresy mohou být snadno vyhledány. Kompletní výkresovou dokumentaci můžu mít v několika minutách – a nemusím se vracet k papírovým výtiskům. Přestože většinu našich strojů navrhujeme na zakázku, u některých z nich se konstrukce opakuje jen s malými úpravami. V prostředí EPLAN můžeme vzít výkresy, rychle a snadno udělat potřebné malé úpravy a vytvořit novou sadu výkresů.“ Inženýři společnosti AMT používají také jiný zdroj dat o komponentách: EPLAN Data Portal. Používají jej ke stahování souborů s daty pro zařízení značek např. Allen Bradley nebo WAGO a dalších informací. „Použití nástroje Data Portal je snadné,“ říká Lohrman. „Je pro nás velká úspora času, když nemusíme procházet mnoho stránek dokumentace, abychom našli potřebné údaje. Když potřebuji novou komponentu, je Data Portal vždy první volba pro získání informací.“

Konstrukční práce se více integrují
Přechod na EPLAN byl pro AMT díky technické podpoře bez obtíží. „Když jsme vznesli nějaký požadavek, dostali jsme odpověď velmi rychle – obvykle do jednoho dne. Technik podpory EPLAN se může připojit k mému počítači, vidět mou obrazovku a zjistit, o jaký problém se jedná. Díky tomu je řešení problémů mnohem jednodušší.“ V budoucnu, jak bude stále více inženýrů proškoleno v EPLAN Fluid, bude AMT více využívat těsné integrace nástrojů pro konstrukci elektrotechnické části a konstrukci fluidních mechanismů. Tímto způsobem mohou dvě disciplíny pracovat bok po boku, aby se tím zrychlily projektantské práce a optimalizovaly její výsledky. Dalším budoucím krokem může být osvojení EEC One – nového nástroje EPLAN Engineering Center One, který umožní začít s mechatronickou koncepcí strojů složených z funkčních jednotek.

EPLAN zrychluje návrh projektů strojů pro navíjení cívek a výrobu vinutí o 30 %
„Použití nástroje Data Portal je snadné.“
Přístup k více než čtvrt miliónu komponent
od 46 výrobců kliknutím myši.
 

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP