www.modernitovarna.com
ARC INFORMATIQUE

PcVue pro úpravnu vody Veolia Water Super Rimiez

Společnost Veolia, světový lídr v oblasti vodohospodářství, si vybrala software PcVue SCADA od společnosti ARC Informatique pro monitorování a řízení provozu úpravny vody Super Rimiez nedaleko Nice (v jižní Francii), která je jednou z největších úpraven pitné vody v Evropě. Klíčové faktory pro výběr řešení právě od ARC Informatique byly pro společnost Veolia tyto: výkon systému, jeho snadné použití a nízké celkové náklady na pořízení a provoz. Rozhodnutí ulehčila dvacetiletá historie vzájemných vztahů a důvěra mezi oběma společnostmi.

PcVue pro úpravnu vody Veolia Water Super Rimiez
Úpravna vody Super Rimiez společnosti Veolia patří v celosvětovém měřítku k velmi moderním vodohospodářským zařízením. Úpravna byla postavena v roce 1972 a prošla mnoha modernizacemi, včetně celkové rekonstrukce v roce 1998 a modernizace řídicího systému v roce 2007. Oblastní vodovodní síť Alpes Maritimes Secteur Nice má dvanáct úpraven pitné vody s celkovou kapacitou 460 000 m³ denně a 3 400 km výtlačné vodovodní sítě pro distribuci pitné vody pro 64 měst a sídel s celkovým počtem 950 000 obyvatel. Super Rimiez dodává vodu do Nice (350 000 obyvatel) a okolí. Voda je obyvatelům dodávána výtlačnou sítí o celkové délce rozvodů 1 200 km, vybavenou četnými čerpadly, kohouty a regulačními zařízeními.

Řídicí systém v úpravně Super Rimiez dohlíží na každou etapu složitého procesu úpravy vody od jejího čerpání ze zdrojů až po distribuci k vodovodním kohoutkům v domácnostech. Kromě čerpání a distribuce pitné vody je úkolem úpravny také dohlížet na skladování zásob vody v zásobních nádržích. Celý systém tedy monitoruje a řídí nejen proces úpravy vody ve vlastní úpravně, ale dohlíží také na provoz vzdálených zařízení – čerpacích stanic a sekundárních zařízení umístěných před úpravnou i za ní. Celý systém tvoří dvacet technologických zařízení a devadesát telemetrických stanic.

Pro zajištění efektivního dohledu a nepřerušený provoz tak složité infrastruktury používá Veolia aplikaci SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition). Jako softwarový základ této aplikace si Veolia vybrala PcVue SCADA od firmy ARC Informatique. Systém SCADA se stará o sběr dat, jejich předání do centrálního informačního systému a následné zpracování uložených dat. PcVue data také přímo zpracovává a zobrazuje je v podobě animovaných objektů – instancí zařízení na technologických obrazovkách. Hodnoty proměnných jsou konvertovány do standardních objektů PcVue (objekty událostí, varovných hlášení a časových průběhů hodnot veličin) a uloženy v databázi pro pozdější analýzu.

Aplikace SCADA v úpravně vody Super Rimiez monitoruje a řídí procesy nejen v hlavním závodě, ale i v sekundárních závodech. Pro služby vzdáleného monitorování a řízení je instalováno 26 terminálů SCADA, které sbírají hodnoty 50 000 proměnných ze 400 programovatelných automatů (PLC) a vzdálených terminálů. Tým techniků Super Rimiez k tomu využívá 1 800 technologických obrazovek a 600 objektů. „Základní předností PcVue od ARC Informatique je, kromě velkého výkonu, uživatelsky přívětivé grafické rozhraní, které umožnilo našemu týmu vývojových inženýrů vytvořit obrazovky a objekty mnohem rychleji než u tradičních systémů SCADA. To nám pomohlo významně snížit náklady a urychlit uvedení aplikace do provozu,“ vysvětluje Marc Pons, inženýr firmy Veolia a vedoucí oddělení automatizace a řízení v provozním středisku Côte d´Azur.

Pro přenos dat se v celém podniku, včetně 26 terminálů SCADA, využívá komunikační síť s protokolem TCP/IP. Komunikační systém je založen na virtuální privátní síti (VPN), linkách ADSL, síti GPRS a satelitním spojení. Komunikační telegramy RTC, GSM a SMS obsahující data s časovou značkou se přenášejí na zabezpečený server určený pro archivaci dat. Síť zahrnuje přibližně 450 monitorovacích stanic a je schopná obsloužit v průměru 8 000 ovládacích povelů a kvitancí a 7 000 výstražných hlášení měsíčně.
„Ano, výkon, jednoduché použití a omezení nákladů na vývoj aplikace v PcVue byly rozhodně klíčovými faktory pro to, že se Veolia rozhodla pro toto řešení. Ovšem velmi důležitá pro nás je také naprostá důvěra ve společnosti, s nimiž spolupracujeme, a ta v případě vztahu firem Veolia a ARC Informatique vyrůstá z téměř dvacetileté tradice,“ vysvětluje Marc Pons z firmy Veolia.

Představitelé státní správy v Nice nedávno zveřejnili svůj záměr být soběstační v oblasti energetiky i zásobování pitnou vodou. Zajímají se také o možnost vyrábět elektřinu využitím potenciální energie kaskády vodojemů. Pro to, aby se aktivně zapojilo do snahy o omezení emisí skleníkových plynů, pověřilo město Nice společnost Veolia vypracováním studie na instalaci čtyř mikroturbín do systému zásobování pitnou vodou, které by přeměňovaly potenciální energii vody na elektřinu.

Surová voda se do úpravny vody Super Rimiez přivádí ze zdrojů v horách nad městem, z nichž některé jsou až 280 metrů nad mořem. Hydrostatický tlak v potrubí před úpravnou vody je až 1,7 MPa, a právě tuto potenciální energii mohou mikroturbíny přeměnit na elektřinu. Využitím tohoto obnovitelného zdroje lze vyrobit až 12 GW•h elektrické energie ročně – to odpovídá průměrné spotřebě elektřiny více než 3 000 domácností.

Popisky:

Super-Rimiez-1.jpg: Úpravna vody Super Rimiez je jedna z největších úpraven pitné vody v Evropě a skládá se z dvanácti technologických závodů. Na obrázku je nádrž na pitnou vodu.

Super-Rimiez4.jpeg: Technologická obrazovka znázorňuje potrubní přívod vody do úpravny Super Rimiez.

Super-Rimiez5.jpeg: Technologická obrazovka se schématem monitorování a řízení.
PcVue pro úpravnu vody Veolia Water Super Rimiez
PcVue pro úpravnu vody Veolia Water Super Rimiez

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP