www.modernitovarna.com
HMS Industrial Networks AB

Nové řešení pro M-Bus od HMS umožňuje uživatelům optimalizovat spotřebu energie

Společnost HMS uvedla na trh nový produkt, který umožňuje komunikaci mezi sítí M-Bus a jakoukoliv průmyslovou komunikační sítí. M-Bus je široce používaný standard pro měřicí zařízení, jako jsou elektroměry, plynoměry, vodoměry atd. Předávat data z těchto zařízení do průmyslových komunikačních sítí umožňuje vlastníkům výrobních podniků lépe řídit celkovou spotřebu energie a médií a zefektivnit výrobní procesy.

Nové řešení pro M-Bus od HMS umožňuje uživatelům optimalizovat spotřebu energie
M-Bus (Meter-Bus) je standard pro dálkové odečty z měřicích zařízení. Převážně se používá v budovách, např. pro odečty elektroměrů, plynoměrů, vodoměrů a dalších měřičů spotřeby. Tím, že se data z těchto měřičů předají do PLC nebo SCADA, může vlastník výrobního podniku získat celkový přehled o spotřebě energie a médií, včetně té spotřeby, která je spojena s provozem budov a která byla dříve měřena samostatně.

Umožnit úspory energie
„Jsme přesvědčeni, že pro tento produkt existuje velmi rozsáhlý trh,“ říká Niklas Selander, product manager společnosti HMS. „Mnohé průmyslové podniky se nyní snaží optimalizovat svou spotřebu energie. Jejich výrobní linky jsou často propojeny nějakou průmyslovou komunikační sítí, ale hodnoty spotřeby té energie a médií, které jsou spojené s provozem budovy, jako jsou spotřeba elektřiny, vody, plynu atd., jsou obvykle sledovány samostatnou sítí M-Bus. Náš nový systém umožní vlastníkům výrobních závodů předat všechna data o spotřebě do zvolené komunikační sítě a umožní jim analyzovat a optimalizovat jejich celkovou spotřebu energie a médií.“

Jak to funguje?
Systém se skládá ze dvou částí. První je transparentní konvertor M-Bus, který převádí signály M-Bus na RS-232. Konvertor pracuje jako master v síti M-Bus a umožňuje připojení až deseti zařízení se standardním rozhraním M-Bus (slave). Druhá část je komunikační brána Anybus Communicator, která převádí RS-232 na vybranou průmyslovou sběrnici nebo síť průmyslového Ethernetu.

Systém umožňuje připojit zařízení M-Bus k těmto sběrnicím:
- CANopen,
- CC-Link,
- ControlNet,
- DeviceNet,
- EtherCAT,
- EtherNet/IP,
- FIPIO,
- Interbus,
- Modbus Plus,
- Modbus TCP,
- Modbus RTU,
- PROFIBUS,
- PROFINET.

Anybus Communicator se konfiguruje prostřednictvím softwaru pracujícího pod Windows, který se dodává s produktem. To znamená, že pro konfiguraci spojení mezi M-Bus a požadovanou průmyslovou komunikační sítí není třeba žádné programování. Jestliže je systém zkonfigurovaný pro jednu síť, je snadné vytvořit komunikační propojení i s jinou sítí.

Co je Anybus Communicator
Anybus Communicator je rodina převodníků protokolů určených pro propojení průmyslových zařízení se všemi významnými průmyslovými komunikačními sítěmi. Převodníky Anybus Communicator dokážou převádět téměř všechny standardní i uživatelsky specifické protokoly bez potřeby úprav hardwaru nebo softwaru. Spojení se konfiguruje softwarem v PC bez nutnosti programování.

Obrázek:
Anybus Communicator RS-232 (vlevo) a převodník M-Bus (vpravo)

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP