www.modernitovarna.com
HMS Industrial Networks AB

Zjednodušení integrace systémů na lince 5 metra v čínském Kuang-čou

Článek popisuje, jak jsou různá dohledová zařízení na lince 5 metra v čínském městě Kuang-čou (starším názvem Kanton) propojena pomocí sběrnice ControlNet s využitím systémů Rockwell Automation a komunikačních bran Anybus Communicator od HMS Industrial Networks.

Zjednodušení integrace systémů na lince 5 metra v čínském Kuang-čou
Linka 5 metra ve městě Kuang-čou má délku 40 km a vede městem z východu na západ. Má 24 stanic a přepravní kapacitu celých 50 miliónů cestujících denně.

Jako všechny moderní podzemní dráhy světa, i linka 5 metra v Kuang-čou má monitorovací systém, který dohlíží na provoz ventilace a klimatizace, dodávky vody a odvod odpadních vod, provoz výtahů a eskalátorů atd.

Důležitou částí monitorovacího systému je tzv. systém BAS – nadřazený systém založený na PLC a spojující značné množství dohledových zařízení a subsystémů. Tato zařízení a subsystémy mají různé komunikační protokoly, ale provozovatel metra v Kuang-čou hledal řešení, které by umožnilo komunikaci těchto rozdílných zařízení a systému BAS. Jako vhodný prostředek pro řešení tohoto úkolu byly vybrány komunikační brány Anybus Communicator.

Zadání
Linka 5 metra v Kuang-čou má četná zařízení generující velké množství dat. Monitorovací systém má celkem 210 000 I/O bodů. Celý projekt byl navržen na 280 000 I/O bodů, z nichž 70 000 je alokováno do vlastního systému BAS. Integrace systémů tedy vyžaduje velké množství práce a termíny byly velmi tvrdé – všech 24 stanic muselo být otevřeno současně. Nikdy dříve nebylo v Číně otevřeno tolik stanic metra najednou.
Systém BAS byl implementován měsíc před úspěšným uvedením linky 5 metra do provozu. Integraci systémů realizovala společnost HollySys Automation Technologies z Pekingu. Zhao Feng, vedoucí projektu, při oficiálním uvedení metra do provozu řekl: „Každý subsystém přistupuje k systému BAS prostřednictvím komunikační brány Anybus Serial Gateway. To umožňuje monitorování a vytvoření vazeb mechanických a elektrických zařízení a systémů. Anybus Serial Gateway rozšiřuje možnosti monitorování elektrických a mechanických zařízení metra – zlepšuje bezpečnost a stabilitu.“

O zařízeních Anybus Communicator
Anybus Communicator je typová řada konvertorů protokolů, které umožňují připojit průmyslová zařízení k jakékoliv z významných průmyslových sběrnic (Profibus, Profinet, DeviceNet, EtherNet/IP, ControlNet, Modbus, CC-Link atd.). Zařízení jsou schopná konvertovat téměř jakýkoliv standardní nebo uživatelsky specifický protokol bez nutnosti úprav hardwaru a změn softwaru. Spojení se konfiguruje pomocí konfiguračního softwaru v PC bez nutnosti umět programovat.

Obrázek:
Metro v Kuang-čou a Anybus Communicator ControlNet od HMS.

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP