www.modernitovarna.com
NSK

Ocelárny ušetřily přechodem na ložiska NSK u vřetene frézky 35 600 EUR ročně

Vedení oceláren, které řešilo trvalé problémy s ložisky na důležité frézce, se obrátilo s žádostí o vyřešení na firmu NSK. Rozhodnutí se jim velmi vyplatilo, protože válcovna nyní ušetří 35 600 EUR ročně.

Železárny vyrábějí vodicí lišty pro zdvihací zařízení, které musí mít na koncích obrobené dvě rovinné plochy sloužící k vyrovnání lišt při montáži. Protože je snaha zkrátit dobu frézování těchto ploch a vzhledem k daélce lišt je kritickým parametrem tuhost vřetene frézky. Pracovníci železáren ovšem zjistili, že při použití původních ložisek frézovacího vřetene tuhost už po třech měsících klesá a je třeba celou sestavu vřetena, včetně motoru, vyměnit.

Opakované nákladné opravy vedly k tomu, že firma požádala o pomoc firmu NSK. Odborníci NSK navštívili závod a v rámci programu AIP Added Value Programme a analyzovali konstrukci vřetena. Podle výpočtů bylo očekáváno, že stroj bude dosahovat velkého řezného výkonu a odolávat velkým zatížením. Technici také prohlédli poškozená ložiska a zjistili, že na jejich oběžné dráze jsou znatelné stopy opotřebení.

Na základě této analýzy technici NSK doporučili změnit konstrukci vřetena a použít místo trojřadých čtyřřadá ložiska, což zvýší radiální únosnost uložení i jeho tuhost. Kontaktní úhel byl změněn z 15° na 25°, což zvýšilo tuhost hřídele v ohybu. Vybrána byla vysoce přesná kuličková ložiska s kosoúhlým stykem (ACBB), která jsou součástí standardní nabídky firmy NSK.

Tato vysoce přesná ložiska ACBB vyráběná v NSK mají rozměry podle příslušných norem ISO. Pro různé požadavky jsou na výběr tři stykové úhly, dvě konstrukce klece a dva typy materiálu ložisek.

Poté, co v železárnách změnu implementovali, ložiska ve vřetenu frézky pracují nepřetržitě už více než rok bez jakéhokoliv selhání v motoru či převodech. Firma NSK vypracovala také kompletní zprávu s ověřením zlepšených charakteristik a detailními údaji o zvýšení tuhosti hřídele v ohybu a prodloužení životnosti ze tří měsíců na více než rok.

Při srovnání nákladů před a po přechodu na ložiska NSK jsou jasně vidět úspory. Dnes už železárny nemusejí čtyřikrát ročně přerušovat výrobu a jsou odstraněny náklady na výměnu sestavy vřetene a motoru. Při uvážení těchto okolností bylo spočítáno, že firma ročně ušetří 35 600 EUR.

1) Vysoce přesná kuličková ložiska s kosoúhlým stykem ACBB od NSK
 

Ocelárny ušetřily přechodem na ložiska NSK u vřetene frézky 35 600 EUR ročně

 

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP