www.modernitovarna.com
HMS Industrial Networks AB

Komunikační brány Ixxat Smart Grid – pokročilá konektivita s maximálním zabezpečením

Komunikační brány Ixxat SG-gateway umožňují výměnu dat mezi sítěmi IEC 61850 nebo IEC 608870-5-104 určenými pro energetické rozvody, běžnými průmyslovými provozními sběrnicemi a komunikačními systémy průmyslového Ethernetu. Společnost HMS Networks nyní představuje nové funkce, včetně funkce MediaBreaker a podpory pro IEC 60870-5-101, DNP3, OPC UA a MQTT. Vylepšena byla i správa uživatelů a dostupná je verze s ethernetovým switchem.

Komunikační brány Ixxat Smart Grid – pokročilá konektivita s maximálním zabezpečením
Sektor energetiky se rychle rozvíjí. K rozvoji přispívá přechod na obnovitelné zdroje energie, elektromobilitu a posun od čistých spotřebitelů energie ke kombinovaným výrobcům a spotřebitelům. Důsledkem změn je vysoká poptávka po komunikačních řešeních pro distribuční sítě. Pro přizpůsobení existující infrastruktury novým podmínkám, včetně nutnosti vypořádat se s rostoucími kybernetickými hrozbami, jsou vyžadována vysoce flexibilní a zabezpečená řešení. Nová, rozšířená řada komunikačních bran Ixxat® SG-gateway od firmy HMS splňuje požadavky na flexibilitu i zvýšené zabezpečení.

Funkce MediaBreak s požadavky TSO na zabezpečení

Komunikační brány Ixxat SG-gateway již podporují zabezpečený přenos dat prostřednictvím VPN a protokolu IEC60870-5-104. Ovšem podle specifikací provozovatelů distribučních sítí TSO (Transmission System Operators) musí být pro dosažení vyšší úrovně zabezpečení změněno také přenosové médium. Je to prevence před přenosem škodlivého kódu do terminálového zařízení. Integrace protokolu IEC 60870-5-101 umožňuje uživateli připojit zařízení kompatibilní s tímto protokolem k systému ve velínu nebo k oprávněným operátorům podle specifikací TSO. Komunikační brány Ixxat SG-gateway umožňují snadný přestup, "break", mezi ethernetovou (IEC 60870-5-104) a sériovou (IEC 60870-5-101) komunikací. Specifická verze funkce MediaBreaker, s jedním ethernetovým portem a jedním sériovým rozhraním, je optimálně přizpůsobená právě pro tuto úlohu.

Vzhledem k integraci funkce MediaBreaker je nyní protokol IEC 60870-5-101 dostupný i prostřednictvím sériového rozhraní. To umožňuje připojení starších zařízení k moderním systémům ve velínech bez nutnosti nahradit je novějšími.

S OPC UA a MQTT připraveno i na budoucí požadavky

Komunikační brány Ixxat SG-gateway nyní mají i funkci pro agregaci dat a realizaci jednoduchých řídicích úloh. Díky nové podpoře populárních standardů OPC UA a MQTT je možné komunikační brány SG-gateway použít pro sběr dat z různých rozvodných a průmyslových sítí do zavedených cloudových služeb od firem Microsoft, Google a dalších poskytovatelů, kde mohou být data vyhodnocována a prostřednictvím zabezpečeného obousměrného spojení je na ně možné reagovat. Podpora OPC UA a MQTT je nyní k dispozici pro všechny komunikační brány SG-gateway bez příplatku.

Integrovaný ethernetový switch

U nové verze komunikační brány SG-gateway je možné k druhému ethernetovému portu připojit přímo až čtyři zařízení a flexibilně distribuovat komunikaci (protokoly rozvodných sítí, OPC UA, MQTT nebo Modbus-TCP) do dvou oddělených sítí. Není tedy třeba používat externí switche.

Připraveno pro snadné použití kdekoliv na světě

Komunikační brány SG-gateway nyní podporují protokol DNP3, který je široce využíván firmami v energetice v Británii, Austrálii, USA a dalších zemích. Přínosem pro uživatele je navíc modernizované uživatelské rozhraní pro ještě snazší konfiguraci a správu připojených zařízení.

Více se dozvíte na www.ixxat.com/energy

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP