www.modernitovarna.com
EPLAN

EPLAN Platform se uplatní také v energetice

Rusko se ve velké míře spoléhá na místní zdroje tepla a elektřiny. Pro ruskou společnost Impuls – Průmyslové kotelny představuje rostoucí poptávka po budování nebo modernizaci velkých kotelen, které dodávají přilehlým sídlům nebo průmyslovým podnikům teplo i elektrickou energii, velkou příležitost. Společnost, založená v roce 2002, je průkopníkem v oblasti modulárních, plně automatizovaných průmyslových kotelen, které nevyžadují lidskou obsluhu. Základní důvod, proč se společnost rozhodla pro EPLAN, je to, že tento novým konstrukční nástroj je společnou platformou pro návrh elektrotechnické části, řídicího systému i rozváděčů. Výsledkem je, že projektové práce, které dříve trvaly tři měsíce nebo déle, lze nyní stihnout za pět až šest týdnů.

EPLAN Platform se uplatní také v energetice
Projektové práce jsou pro společnost Impuls klíčové; více než polovina ze stovky zaměstnanců jsou inženýři. Zjistilo se, že staré softwarové nástroje pro konstruování a projektování mají jen omezené možnosti. Zařízení kotelny a systémy měření a regulace (MaR) se navrhovaly v prostředí AutoCAD. Rozpisky a další tabulky byly vytvářeny v MS Excel. Technologická zařízení a řídicí techniku bylo třeba propojit manuálně. Prostředí neposkytovalo žádnou možnost, jak vzájemně propojit různé inženýrské disciplíny, aby konstruktéři mohli sdílet výsledky své práce a pracovat společně. Nebyly k dispozici ani nástroje pro archivaci často opakovaných sestav. „Tolik manuální práce s sebou neslo velké riziko, že se do projektu vnesou chyby, které je potom obtížné odstraňovat, zvláště ve fázi, kdy už se blíží termín odevzdání,“ říká Alexej Solovjev, vedoucí konstrukčního oddělení společnosti Impuls.

Co je atraktivního na koncepci EPLAN Platform
„Když jsme hledali způsob, jak optimalizovat produktivitu konstrukčních prací, vybrali jsme si EPLAN, a to pro množství jeho automatických funkcí, a také proto, že poskytuje unikátní sadu nástrojů založených na jednotné databázi – je to jediné prostředí pro počítačově podporovaný inženýring, které je společné pro konstrukci elektrických zařízení, řídicího systému a rozváděčů. To znamená, že data vygenerovaná v jedné části projektu jsou společná pro všechny,“ říká k tomu Solovjev.

Významná úspora času
„To je přesně to, co jsme hledali. Před tím, než jsme se rozhodli pro projektové práce využívat EPLAN, pracovali jsme v prostředí AutoCAD a MS Office. To znamenalo, že všechny fáze dané části projektu musel realizovat tentýž projektant. Pro interdisciplinární spolupráci, ale ani pro práci několika projektantů na téže části projektu jsme neměli vhodné nástroje. EPLAN nyní umožňuje, aby elektroinženýři i automatizační inženýři na tomtéž projektu efektivně spolupracovali,“ říká Solovjev.

V rámci EPLAN Platform získala společnost Impuls nástroje EPLAN Electric P8, EPLAN PPE a modul pro prostorový návrh rozváděčů. Projektové práce, které dříve trvaly tři měsíce nebo více, je nyní možné stihnout za pět až šest týdnů. A tohoto zlepšení bylo dosaženo už po šesti měsících po zahájení práce v prostředí EPLAN. „Projektanti v maximální míře využívají automatické funkce v prostředí EPLAN, jako jsou kontrola chyb nebo křížové odkazy. Počet chyb se snížil, a dnes není neobvyklé, že se v projektu při jeho oživování nenajde ani jedna chyba, kterou by bylo nutné odstranit,“ říká Solovjev. Archiv, vytvořený v prostředí EPLAN, nyní obsahuje více než 1 500 maker pro komponenty a 2 000 maker pro funkce, sdílených všemi inženýrskými disciplínami. Společnost Impuls očekává, že se v budoucnu, s rostoucím počtem hotových a archivovaných maker a s tím, jak se konstruktéři naučí lépe využívat všechny funkce a přednosti prostředí EPLAN, doba projektových prací ještě zkrátí.

EPLAN je výhodný i pro zákazníky
„EPLAN vytváří pro každou instalaci vysoce kvalitní dokumentaci, která usnadňuje údržbu zařízení po celou dobu jeho technického života jak technikům společnosti Impuls, tak koncovému zákazníkovi. Zjistili jsme, že zákazníci mají k hotovému projektu méně dotazů a připomínek a oceňují ty projekty, které byly vytvořeny v prostředí EPLAN.“

Alexej Solovjev, vedoucí konstrukčního oddělení společnosti Impuls

Obrázky:
Boiler-house-01.jpeg:
Boiler-house-02.jpeg: kotelny vyprojektované společností Impuls
EPLAN_ProPanel_application.jpeg: elektrický rozváděč zkonstruovaný společnosti Impuls pomocí EPLAN ProPanel
minefield_Yamburgskoye.jpeg: kotelna na nalezišti zemního plymu Jamburskoje v západní Sibiři, vyprojektovaná společností Impuls
minefield_Zapolyarnoye.jpe: kotelna na nalezišti zemního plynu Zapolarnoje v jižní části Tazovské oblasti

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP