www.modernitovarna.com
EPLAN

Modul Provozní sekvence pro Eplan: lepší dokumentace provozních sekvencí

Velice užitečné je vědět o pořadí jednotlivých operací ve výrobě a to hlavně při návrhu řídících systémů v aplikacích průmyslové výroby. Pomocí "Provozní sekvence Eplanu" lze nyní dokumentovat časovou osu všech operací na použitých strojích za pomoci praktických popisků daných úkonů. Stačí si jen vybrat mezi funkčním diagramem a nebo tzv. GRAFCET standardem. Programatoři řídících systémů mohou snadno provádět údržbu strojů a různých čidel díky rozsáhle a intuitivní dokumentaci.

Modul Provozní sekvence pro Eplan: lepší dokumentace provozních sekvencí
Zaznamenat časový sled jednotlivých operací se v současné době stává mnohem složitější a často ho nelze jednoznačně inetrpretovat, jelikož se jedná o rozsáhlé a komplexní mechatronické systémy s různými podskupinami zařízení a jedná se o nepostradatelnou součást celého procesu řízení a kontroly systému. Eplan představuje nové řešení; Provozní sekvence Eplanu. Tato nová možnost v modulu platformy Eplan obsahuje souvislý popis celého procesu a zaznamenává ho do dokumentace řídícího systému. Software nabízí flexibilní cestu pro popis celého procesu: nejčastěji používané funkce diagramu a také nejnovější verzi diagramů GRAFCET (Graphe Fonctionnel de Commande Etapes/Transitions). Výhody jsou jasné: Programátoři PLC dostávají včasné informace o důležitých senzorech, spouštěčích a jejich vzájemné spolupráci. Tím je zajištěn potřebný čas pro plánování řízení výroby a v konečném důsledku také samotné zrychlení celého výrobního procesu. Změny různých projektů mohou být integrovány přímo do procesu automaticky a perfektně zdokumentovány později.

Přidaná hodnota nových funkcí
Navigátor zařízení vás bude nyní provázet po dobu celého návrhu a lze jím přidávat jednotlivé funkce Eplanu do GRAFCET diagramů. Nezáleží na tom, jestli byly funkce již vloženy do schématu, nebo budou vytvořeny jako funkce nového zařízení. Jen časové hodnoty jednotlivých kroků a daných sekvencí příslušných úkonů musí být vloženy do diagramu okamžitě po vložení nějaké funkce. Hodnoty časových značek mohou být snadno vkládány i jako makra. Manuálně je nutné vložit provozní sekvence za pomoci grafických elementů jako je např. křivka. Automatický překlad do různých jazyků je dostupný od počátku návrhu a stejně tak i mnoho dalších zajímavých funkcí zvyšujících kvalitu návrhu.

Flexibilita v každé aplikaci
Modul ;Provozní sekvence Eplanu; bude k dispozici se zveřejněním platformy Eplan Electric P8 2.1 na konci roku 2011. Je součástí balíku Eplan Fluid, druhé systémové platformy, která obsahuje i verzi 2.1. Nezáleží na tom, jestli byl fludní software nainstalován jako individuální program, nebo přidán jako součást CAE System P8.

Užitečné informace
Listy provozních sekvencí jsou velice důležitou částí celého procesu a nepostradatelnou pro plánování a řízení strojů ve výrobě. Navíc jsou často vyžadovány v dokumentaci pro zákazníka (např. dodavatelé pro automobilový průmysl), nebo pro optimalizaci času potřebného pro výrobu daných produktů. Co se týká standardů GRAFCET, tak GRAFCET diagramy vyjadřují sekvenci řízení pro, kterou byl vyvinut specifický jazyk dle DIN EN 60848. V tomto případě jsou jednotlivé prvky a funkce tvořeny programátorem řídícího systému a znázorněny graficky ve formě různých diagramů.

Operational Sequence.jpeg: Listy "Provozní sekvence Eplanu" umožňují snadno zobrazit funkční diagramy, nebo také diagramy GRAFCET (dle DIN EN 60848)

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP