www.modernitovarna.com
Norelem

Chlazení s novou řadou hadic chladiva norelem

Hadice chladiva jsou klíčovým prvkem pro bezpečný provoz a údržbu a dlouhou životnost strojů. Konstruktéři a výrobci nyní mohou díky široké škále modulárních hadic a komponent norelem vytvářet téměř neomezenou kombinaci těchto klíčových součástí strojů.

Chlazení s novou řadou hadic chladiva norelem

Hadice chladiva, označované také jako flexibilní kloubové hadice, se často používají pro přívod chladicí kapaliny u obráběcích strojů, jako jsou frézky a soustruhy. Chladicí kapalina slouží k mazání nástroje a obrobku a snižuje jejich teplotu.

Mazání je velmi důležité, protože tření na kontaktu kovů vytváří přibližně třetinu tepla vznikajícího při dělení materiálu nebo obrábění. Je-li oblast řezu důkladně mazána, tření je nižší a obrábění účinnější.

"Teplo generované při obrábění má jednoznačný vliv na opotřebení nástroje. Snížení teploty obráběcího nástroje, dokonce i jen o málo, výrazně prodlouží jeho životnost," řekl Marcus Schneck, CEO společnosti norelem. "To je právě to, v čem naše řada skutečně vyniká. Univerzálnost a flexibilita našich hadic znamená, že chladicí kapalina může být k nástroji přivedena přesně a v optimálním množství."

Hadice této řady jsou vhodné i pro jiná použití. Patří k nim např. rozvod stlačeného vzduchu či vakua nebo využití pro odsávání. Jsou-li hadice použity pro rozvod vakua k odsávání, mohou z místa obrábění odstraňovat kouř, drobné třísky nebo kapičky kapaliny. Hadice chladiva mohou také nést kryty pro ochranu stroje před poškozením nebo sloužit jako držák kamery, kterou je třeba nasměrovat do místa, jež má být sledováno.

Hadice chladiva doplněné o nespočetné spojky a přípojky a širokou řadu trysek, ventilů a dalšího příslušenství umožňují vytvořit takřka neomezené kombinace. Hadice jsou dostupné ve třech průměrech: 1/4" (6,7 mm), 1/2" (12,9 mm) a 3/4" (19,8 mm). Modulární spojky a přípojky umožňují hadice podle požadavků prodloužit nebo zkrátit.

Hadice nejsou elektricky vodivé a mohou být použity i na elektrojiskrových obráběcích strojích (EDM). Hadice a příslušenství také nepodléhají korozi a jsou odolné proti většině chemikálií a rozpouštědel. Hadice zachovávají stabilní polohy při provozním tlaku do 3,5 bar (350 kPa) a průtoku 950 l/min při velikosti 1/4", 1 800 l/min při velikosti 1/2" a 4 300 l/min při velikosti 3/4". Rozsah provozních teplot je od –20 do +80 °C.

Hadice se dodávají v modré nebo černé barvě, zatímco příslušenství je oranžové. Více informací o společnosti norelem a jejím sortimentu najdete na www.norelem.cz

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP