www.modernitovarna.com
PEPPERL+FUCHS PROCESS AUTOMATION

Bebco EPS 6000 a 5000 Q

Ochrana před výbuchem prachu uzávěrem s vnitřním přetlakem a provětráváním

Bebco EPS 6000 a 5000 Q
Dne 7. února 2008 došlo v cukrovaru Imperial Sugar Company v Portwentworthu (Georgia, USA) k výbuchu. Následkem bylo 13 mrtvých a 42 zraněných; větší část závodu byla zničena. Při vyšetřování se zjistilo, že na počátku byla malá exploze s následným požárem. To nebyla nijak závažná událost, ale způsobila, že se do ovzduší dostal cukrový prach, který se následně vznítil, a oheň se prostřednictvím prašného mraku rozšířil po celém závodě.

O pět let dříve byl v Severní Karolíně (USA) výbuchem zničen závod na výrobu uzávěrů pro vaky pro nitrožilní infuze, injekčních stříkaček a plastových obalů na tablety. Příčinou byla exploze prachu vznikajícího při výrobě. Látka, která explozi způsobila, neměla v bezpečnostním listu MSDS uvedeno, že jde o materiál, který může způsobit výbuch, protože v běžné podobě skutečně explozivní není. Při výrobě se ovšem mlela na prášek, a ten, zvířený a ve směsi se vzduchem, už nebezpečný je.
Havárie v Imperial Sugar Company a další podobné události upoutaly pozornost některých politiků a odborníků na bezpečnost práce z amerického Výboru pro bezpečnost chemického průmyslu. Proběhlo několik slyšení v kongresu a americká agentura pro bezpečnost a ochranu zdraví pracovníků OSHA byla obviněna z nedostatečného prosazování směrnic o bezpečnosti práce. OSHA následně vytipovala více než 30 000 závodů v celých Spojených státech amerických, kde se vyskytuje nebezpečí výbuchu prachu. Podobně je to v Evropě – odhaduje se, že ročně dojde přibližně ke 2 200 případům výbuchu prachu.

Společnost Pepperl+Fuchs nabízí systém určený pro uzávěry, které zabraňují výbuchu v nebezpečných částech zařízení vnitřním přetlakem a provětráváním, a tak chrání obsluhující pracovníky, vybavení závodu i okolní prostředí.
Uvažujeme-li o uzávěrech s vnitřním přetlakem a provětráváním, je důležité vědět, že požadavky na zabezpečení proti výbuchu jsou v atmosféře s výbušnými plyny a parami odlišné od atmosféry s výbušným prachem:
1. Provětrávání nelze používat v prašném prostředí. Jestliže se prach nahromadí uvnitř krytu, nemůže se dostat ven, neboť odvětrávací otvor musí být chráněn jiskrově bezpečnou clonou. Potom je nutné uzávěr ručně vyčistit, utěsnit a udržovat pod přetlakem, aby se do něj nemohl dostat další prach z okolí.
2. Provětrávací systém musí být zvlášť certifikován pro atmosféru s výskytem výbušného prachu. V Evropě a v Asii to řeší příslušné normy, které rozlišují zóny 0, 1 a 2 s výskytem výbušných plynů a par a zóny 20, 21 a 22 pro výbušnou směs zvířeného prachu se vzduchem. V Severní Americe bývá nutnost certifikace pro atmosféru s výbušným prachem zanedbávána, protože se má za to, že kryty Type X a Type Z jsou certifikovány pro prostředí s nebezpečím výbuchu plynů i prachu. To ovšem nemusí být pravda a je vždy třeba zkontrolovat, pro jaké prostředí daný certifikát platí.

V typové řadě Bebco EPS od firmy Pepperl+Fuchs jsou dva systémy odvětrávání a přetlaku, vhodné i do prostředí s možným výskytem výbušného prachu: plně vybavená řada 6000 a řada kompaktních, ekonomicky úsporných zařízení 5000 Q.

Řada 6000 je určena pro atmosféru s výbušnými plyny i prachem a má certifikace pro Class I/II/Division 1 a zóny 1/21 podle IECEx a ATEX. Nový uzávěr pro systémy řady 6000, certifikovaný pro atmosféru s výbušným prachem, má oddělený kryt z korozivzdorné oceli pro uživatelské rozhraní, desku jiskrově bezpečných oddělovačů a volitelně modul pro měření teploty. Pro komponenty systému se dodává uzávěr s krytím IP66, který lze používat v prašném prostředí. Celé zařízení je možné umístit i dovnitř uzávěru. Uživatelské rozhraní může být umístěno odděleně na místě dostupném pro obsluhu, i když ještě v nebezpečném prostředí.

5000 Q je mimořádně kompaktní, cenově výhodný a efektivní systém pro realizaci uzávěru s vnitřním přetlakem a odvětráním, určený pro prostředí s nebezpečím výbuchu plynu i prachu, zóny 2/22 podle ATEX, který umožňuje uživatelům ušetřit peníze i místo. Je to jeden z nejjednodušších a nejflexibilnějších systémů pro uzávěry s vnitřním přetlakem a odvětráním. Uživatel si může vybrat vhodný program činnosti zařízení a vyhovět tak požadavkům různých úloh. Vestavěný snímač tlaku a digitální solenoidový ventil se starají o automatické přetlakování i odvětrávání.

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP