www.modernitovarna.com
HMS Industrial Networks AB

Výroba skleněných obalů pro farmaceutické odvětví

SPAMI, společnost patřící do skupiny Stevanato Group, vyvinula kontrolní systém pro zlepšení kvality skla. Systém používá kvalitní kontrolní technologie pro zobrazení skleněných obalů, jak při příjezdu na linku, tak při výstupní kontrole. Systém obsahuje visuální kontrolní systém pro kontinuální měření teploty (NoVIS) a také systém pro digitální zpracování obrazu (CLEANER), který je schopný detekovat a odstranit defekty ve skle o velikosti jen několika málo mikronů. Plně integrovaný stroj umí měřit průměr skleněného obalu, tloušťku stěny obalu a teplotu za použití infračervených pyrometrů (Pyrometer Annealing control) pro kompletní kontrolu kvality. Motorové trysky poskytují kontrolu při určování pozice stroje. Kontrolní systém společnosti Stevanato má mnoho výhod v porovnání s jinými systémy. Společnost S.P.A.M.I. používá převodníky Anybus společnosti HMS pro připojení vzdálených dohledových kamer k řídícím systémům (PLC) sloužících pro kontrolu výrobních linek.

Výroba skleněných obalů pro farmaceutické odvětví
Společnost Stevanato Group byla původně založena jako řemeslná dílna v oblasti se silnou tradicí při výrobě uměleckého skla, nyní se jedná o průmyslový podnik vyrábějící nejnovější technologické systémy.

Skupina zahrnuje dvě divize. Divize skla, která se specializuje na výrobu hlavních skleněných obalů pro farmaceutické odvětví. Nabízí široký rozsah produktů od nejtradičtějších skleněných obalů, jako jsou ampule a lahvičky, až po rapidně rostoucí produkty, jako jsou kartridže pro injekční stříkačky a tužkové injekční systémy obsahující sterilní stříkačky.

Divize inženýringu, složená ze společností S.P.A.M.I. a Optrel, se zaměřuje na návrh a výrobu strojů a zařízení pro přeměnu, visuální kontrolu a monitoring skleněných obalů. Spolupráce obou divizí zajišťuje, že skupina Stevanato Group má plnou kontrolu nad celým výrobním procesem, od nákupu zdrojových materiálů až po technicko-obchodní podporu.

Výroba produktů společnosti S.P.A.M.I. je uzpůsobena pro prodej uvnitř skupin a stejně tak pro prodej externím společnostem. Mechanické a elektrické řešení instalované na strojích bylo navrženo tak, aby poskytlo co největší přesnost a nejlepší výsledky při výrobě skleněných obalů.

Všechny komponenty použité pro tvorbu taveného skla jsou instalovány a pečlivě kontrolovány tak, aby byla zajištěna tolerance rozměrů ampulek, stříkaček, kartridží a lahviček. Komponenty instalované ve tvářecích strojích a na dopravním pásu byly zvoleny tak, aby se zabránilo kontaminaci obalů. Výrobní proces je plně automatizován, od nakládky až po balení výrobků.

Výrobní cyklus začíná vložením předpřipravených skleněných trubek o délce přibližně 1.5m a daném průměru pro daný výrobek do rotačního tvářecího stroje s několika výrobními hlavami, kde jsou tyto skleněné trubky pomocí hořáků nataveny. Výsledná podoba produktu je potom daná zvolením vhodného výrobního programu. Stroj tak dokáže vyrobit různé typy produktů s různým uzávěrem a zakončením (lahvičky, ampule, stříkačky, atd.).

Na lince jsou instalována následující zařízení :

Pohybovým ústrojím tvářecího stroje je dopravní pás, kde jsou naistalovány kamery pro kontrolu prostorového umístění a kosmetických vad skleněných obalů. Gobita vysvětluje : „Zde v podstatě probíhá prostorové měření pomocí analýzy obrazu. Pokud je produkt v průběhu výroby vystaven mechanickým otřesům, potom dochází k ohřevu v žíhací troubě a tím dojde k eliminaci malých prasklin ve skle.“ Konečná fáze zahrnuje kontrolu kvality finálního produktu a automatické balení výrobků. Zde by mělo být poznamenáno, že finální část výrobního procesu se provádí z důvodu zajištění určité úrovně kvality a sterility, což je vyžadováno pro použití těchto výrobků ve farmaceutických aplikacích.

Na trhu je mnoho konkurenčních firem, které působí na mezinárodní úrovni. Gobita vysvětluje : „Náší hlavní konkurencí jsou němci a američani, přičemž ostatní společnosti v Italii jsou mnohem menší než my.“

Přidanou hodnotou, na které si společnost S.P.A.M.I. zakladá, je nabízet produkty s vysokou kvalitou, což umožní vyniknout v tomto sektoru. „Protože se naše výrobky používají ve farmaceutických aplikacích, lze říci, že naše produkty mají velmi vysokou kvalitu a musí splňovat velice striktní regulační limity.“, pkračuje Gobita. „Rozdíl mezi námi a naší konkurencí může být tedy v tomto aspektu. Naše kapacita pro výkum a vývoj je také rozhodujícím faktorem. Když nás oslovují farmaceutické společnosti s požadavkem na trial produkty, které jsou rozdílné od standardních, můžeme navrhnout speciální produkt, protože můžeme modifikovat náš systém. Divize inženýringu navrhne a vyrobí určitý systém, společnost S.P.A.M.I. potom může systém modifikovat a adaptovat na požadavky zákazníka. Možnost přizpůsobit systémy je další důležitou přidanou hodnotou, kterou můžeme našim zákazníkům nabídnout. Pamatujme, že existuje mnoho standardních produktů ve farmaceutickém odvětví, jako jsou ampule a lahvičky, o kterých víme a dobře je známe. Ale existuje i mnoho speciálních produktů (a jejich počet stále stoupá), které jsou vyráběny na míru. V těchto případech je zapotřebí speciálních výrobních strojů. Ve většině případů se jedná o modifikované existující stroje.“

Úspěšná spolupráce se společností HMS
Spojení se společností HMS se odehrálo při řešení jednoho specifického problému v komunikaci zařízení.

Aplikace byla vyvinuta mechanickou divizí pro potřeby série testů kvality založených na technologii strojového vidění. Jedná se o smart kamery Cognex s rozhraním Ethernet, které měli být připojeny k řídícím systémům pracujících s protokolem Profibus, vysvětluje Gobita. „Po pečlivém výzkumu a prostřednictvím EFA Automation, výhradního distributora řešení Anybus Gatewayů společnosti HMS v Italii, jsme vybrali zařízení Anybus, které nám umožnilo vyřešit problém komunikace mezi našimi zařízeními.“

Bylo osloveno více potenciálních dodavatelů, ale společnost HMS byla jedinou společností, která dokázala nabídnout širokou škálu převodníku průmyslových sběrnic. „Tato široká nabídka byla hlavním důvodem naší volby, protože naše různorodé aplikace jsou často velice rozdílné.

Např. jsme potřebovali spravovat protokol Profibus, jelikož se jednalo o řídící systém společnosti Siemens, ale naše společnost normálně nasazuje programovatelné automaty od jiných výrobců. Proto je pro nás velice důležité mít rozsáhlou produktovou řadu převodníků průmyslových sběrnic.“ Prvním použitým produktem společnosti HMS bylo zařízení Anybus-X Gateway pro konverzi protokolu Profibus na Ethernet Modbus.

Na každé výrobní lince může být instalováno více Anybus převodníků. „Do teď jsme použili mnoho typů převodníků použitých pro různé aplikace“, pokračuje Gobita. „Smart kamery jsou používány pro zjišťování různých aspektů kvality a musí být nainstalovány v několika různých bodech systému. V podstatě se nejdená o jednorázovou aplikaci s převodníky společnosti HMS, ale o apliakce která se pro nás stala standardem. S tímto řešením jsme velice spokojeni. Produkty společnosti HMS jsou vysoce funkční a hlavně je lze jednoduše použít a nastavit v porovnání se zařízeními, které jsme odzkoušeli. Všichni víme, že najít složité řešení je jednoduché, ale najít jednoduché řešení je složité.“

S těmito zařízeními jsme nikdy neměli problém, ani se systémy kde byla tato zařízení použita. V budoucnu plánujeme používat převodníky společnosti HMS i v dalších aplikacích, kde budou úzce spojeny s funkcí kontrolních systémů za pomocí kamer. A jelikož dnešní standardy vyžadují větší přesnost, je nevyhnutelné nasazovat systémy kamer i v dlaších aplikacích, shrnuje Gobita.

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP