www.modernitovarna.com
ARC INFORMATIQUE

PcVue a Passivhaus, monitoring budovy s velmi nízkou spotřebou

Tato moderní budova zahrnuje kliniku pro fyzioterapii, léčebnu svalových onemocnění a kanceláře tvůrce budovy - Steffena Holzbaua. Všechny výkonné systémy jsou monitorovány pomocí systému PcVue 9.0 BMS. Vzdálenou správu zajišťuje software WebVue, který je napojen na kontrolery BACnet a místní síť.

PcVue a Passivhaus, monitoring budovy s velmi nízkou spotřebou
Steffen Holzbau, specialista pro návrh dřevostaveb, naplánoval a vybudoval zařízení ve spolupráci s lucemburskou společností Sanichaufer, kde je mimo jiné i budova umístěna, a také s německým dodavatelem GIGA-Automation. Společnost GIGA-Automation je certifkovaným partnerem řešení PcVue, která poskytuje integrované systémy správy budov (IBMS) v Německu a Lucembursku. Síť BACnet byla vyvinuta kvůli požadavku na přesné časování a zajišťuje komunikaci v následujících systémech : Systém PcVue pro operátorský panel a řídící systém, DDC od SAIA Brurgess s nativní komunikací BACnet a řídící systém Menerga pro plavecký bazén a řízení terapie.

Budova vyhovuje standardu Passivhaus pro efektiní využití energie s minimálním dopadem na ekologii. Nemocniční a administrativní oblasti budovy byly optimalizovány tak, aby spotřebovaly jen minimální množství energie potřebné pro topení a chlazení vzduchu. Dva centrální ventilační systémy poskytují sterilní vzduch pro obě oblasti. Topení a vzduchotechnika jsou poháněny speciálním cirkulačním systémem. Jsou zabudovány přímo do podlahy před okny budovy.

Ventilace je vybavena výkonným tepelným obnovovacím systémem a adiabatickým chlazením. Na střeše je umístěno přibližně 50 m2 solárních panelů pro výrobu teplé vody a podporu topení. Solární ohřev vody (140 kW) má záložní systém v podobě ohřevu za pomocí dřevěné štěpky (100kW) a tepelných hořáků.

Bazén určený pro terapie vyrobený z vysoce ušlechtilé oceli má vlastní zařízení na úpravu vody, což zajišťuje vysokou kvalitu a čistotu vody. Bazén je vybaven protiproudem a masážními tryskami. Vytápění prostoru bazénu a odvlhčení vzduchu zajišťuje speciální vzduchotechnická jednotka.

PcVue 9.0 shromažďuje data ze všech systémů a z 65 senzorů umístěných na různých místech (fasáda, střecha, venkovní oblast budovy), čímž se získávají důležité údaje o teplotě a vlhkosti vzduchu. Výsledky jsou odesílány do laboratoře k vyhodnocení a posouzení vlivu externích podmínek na vnitřní prostředí. Tím se zajistí optimalizace spotřeby energie.

Pro kompletní řízení nemocničních a kancelářských prostor dochází k automatické aktualizaci databáze PcVue pomocí procesu importu tzv. BACnet EDE souboru. Komunikace po sběrnici BACnet umožňuje přístup k 2000 BACnet I/O uzlů. Projekt také obsahuje plánování cyklů pro vytápění bazénu. Historická data jsou ukládána za použití Microsoft SQL Serveru 2008. Report dat probíhá pomocí služby SQL Server 2008 Reporting Services (SRSS), čímž je zajištěna výměna dat s výzkumným ústavem a následná analýza shromážděných údajů.

Obrázek 1: Grafický editor s přehledovou obrazovkou a BACnet konfigurátorem
Obrázek 2: Abstrakce s importovanou CAD grafikou
Obrázek 3: Řízení solární teploty a správa přes Web

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP