www.modernitovarna.com
ARC INFORMATIQUE

PC VUE monitoruje větrné farmy ve spojených státech

Iberdrola Renewables, druhý největší poskytovatel elektrické energie v severní Americe, si vybral PC VUE SCADA systém pro monitorování větrných farem ve spojených státech. Farmy produkují 3600 megawatů el. energie z 35 nezávislých elektráren. 2479 větrných turbín je spojeno do 300 – 350 datových uzlů, což odpovídá přibližně 700 000 až 800 000 I/O dat zpracovaných na teměř dvou tuctech serverů.

PC VUE monitoruje větrné farmy ve spojených státech
Poslední aplikací, kterou Iberdrola Renewables uskutečnila, bylo národní kontrolní centrum. V místnosti, která vypadá jako kontrolní centrum NASA, systémoví inženýři dohlížejí na každou turbínu v každé větrné farmě po celých spojených státech. Zde dochází k monitoringu výkonu a účinnosti každé turbíny. Zároveň se také kontroluje výskyt bouřek a blesků a díky tomu lze potom včasně varovat techniky před blížícím se nebezpečím.

Základním článkem této aplikace je SCADA systém. Každá turbína má svojí řídící skříň obsahující PLC, měnič, měřící desky a I/O zařízení. Měřiče rychlosti větru, směru větru, rychlosti lopatek a další senzory sbírají a posílají data do PLC. Díky detekci směru větru lze natočit celou turbínu do správné pozice a zajistit tak maximální možný generovaný výkon. Všechny turbíny jsou spojeny do sítě LAN s řídící skříní dané elektrárny pomocí Ethernetu. Tyto eletrárny jsou pak propojeny do redundantního kruhu pomocí optické trasy. Celá tato síť je pak připojená do vzdálené kontrolní stanice skrze datové a kontrolní centrum umístěné v Portlandu. Z tohoto místa lze pak spravovat a sbírat data, nastavovat parametry turbíny, přenášet inteligentní alarmy, řešit chyby a zasílat reporty. Tato centrální stanice je vybavena PC VUE SCADA systémem, který je vlastně takovým „nervovým“ centrem pro větrné farmy. To spojuje jednotlivé turbíny, stanice, meteostanice, letecký radar pro detekci ptactva a jiné ochranné přehledové systémy do kontrolního centra. Tyto systémy pak umožňují operátorovi dohlížet na chování každé větrné farmy jako na jeden celek. Ze záznamů dat v určitých časových úsecích lze pak zjistit pomocí PC VUE, zda-li je potřebné naprávné opatření a popř. pak přenastavit parametry daných systémů.

Iberdrola Renewables používá různé typy turbín a každý dodavatel turbín využívá svých vlastních řídících/HMI systémů. Výhodou PC VUE jako hlavního SCADA systému je jeho přenositelnost, tedy nezávislsot na typu použitého řídícího systému.
Team pracovníků společnosti Iberdrola byl velice spokojen se snadnou konfigurací PcVue. Systém má možnost tzv. ikonizace animovaného prostředí a využítí pop-up oken pro snadnou identifkaci zásadních informací a jejich zobrazení. Také vytváření předloh pro obsah a chování systému je snadné a intuitivní a to díky přiřazením k ikonám a GUI (grafické uživatelské rozhraní) animacím. Všechny tyto funkce zajišťují přehlednost a konzistenci zobrazování informačních oken.

Iberdrola Renewables používá komunikační protokol založený na OPC, a to díky jeho kompatibilitě s různými typy řídících systémů. Jedná se o PcVue OPC Data Access Client a OPC DA XML Client pro výměnu real-time dat se serverem a OPC DA Server pro usnadnění přenosu dat s uživatelskými aplikacemi třetích stran. Všechna sebraná data jsou směrovaná zpět do národního kontrolního centra.
„PcVue zajišťuje spolehlivou, měřitelnou a snadnou konfiguraci. Jádro systému drželo krok a běželo spolehlivě. PcVue poskytuje tzv. Single user view, což umožňuje jednoduché zobrazení a celkovou správu mnoha systémů na místo použítí PLC, HMI a řídících systémů přímo na turbínách,“ řekl Harm Toren, ředitel operačních služeb – oddělení wind společnosti Iberdrola Renewables. „Pokud monitorujeme leteckou migraci a počasí pro kontrolu a správu našich turbín, potřebujeme systém, který by nám přinesl jednoduché a snadno čitelné GUI (uživatelské rozhraní) tak abychom mohli rychle reagovat.“ Navíc, PcVue software byl již prověřen v aplikacích ve Španělsku jako vysoce funkční a tzv. user-friendly.

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP