www.modernitovarna.com
HMS Industrial Networks AB

Snadná integrace systému dohledu na dálku ve společnosti FLSmidth

FLSmidth, přední světová společnost v oblasti výroby elektrostatických odlučovačů částic, vyvinula řídicí systém, který splní i nejpřísnější požadavky průmyslových norem v oblasti emisí do ovzduší. Efektivita procesu zachycování prachových částic je řízena v reálném čase pomocí sofistikovaného mikroprocesorového řízení napětí. Společnost FLSmidth se rozhodla integrovat do něj komunikační systém značky HMS, aby informoval její zákazníky o stavu a činnosti řídicího systému odlučovače částic. Společnost HMS Industrial Networks si vybrala proto, že byla schopna implementovat svůj komunikační systém do řídicího systému odlučovače snadno a pomocí standardních rozhraní.

Snadná integrace systému dohledu na dálku ve společnosti FLSmidth
Elektrostatický odlučovač částic je zařízení, které odstraňuje částice z proudu plynu pomocí indukovaného elektrostatického náboje. Elektrické pole zachycuje nabité částice na sběrné lamely. Automatický systém pro oklepávání lamel a odvod zachycených prachových částic umožňuje, aby odlučovač pracoval téměř nepřetržitě po mnoho let.

V hutnictví, kde je systém HMS implementován nejčastěji, musí být odlučovače schopné zachycovat různé druhy částic. Elektrostatické odlučovače dokážou zachycovat i velmi jemné, suché částice, abrazivní i korozívní, a proto jsou v tomto oboru preferovaným řešením. Musí se ovšem vypořádat se dvěma jevy, který účinnost odlučovačů snižují. První je vznik oblouku a jiskření mezi lamelami. Během jiskření odlučovač ztrácí svou funkci. Druhý jev je zpětná korona: v prachové vrstvě se tvoří kladně nabité ionty, které unášejí prach zpět do proudu plynu.

Elektrostatické odlučovače vyráběné firmou FLSmidth jsou technicky velmi složitá zařízení. Jejich součástí je impulsní zdroj napětí COROMAX™, technicky nejvyspělejší vysokonapěťový napájecí systém pro elektrostatické odlučovače na trhu. COROMAX™ se od tradičních stejnosměrných napájecích zdrojů liší unikátním systémem řízení napětí: částice v plynu jsou nabíjeny v impulsech o délce 75 ms napětím 140 kV, přičemž střední hodnota napětí je 40 kV. Řídit lze i proud. Velmi krátké napěťové pulsy zabraňují vzniku oblouku a jisker a omezení proudu zamezuje zpětné koroně.

Sofistikovaný zákaznický mikroprocesor reguluje vysoké napětí podle změn hodnot proměnných procesu nebo změn nastavení odlučovače. Řídicí systém zajišťuje rychlou odezvu, a tím udržuje emise na nízké úrovni i v náročných podmínkách. Elektrostatické odlučovače jsou schopné zajistit, aby emise byly menší než 5mg/Nm3.

Užití impulsního systému umožňuje zlepšit parametry existujícího odlučovače bez nutnosti jeho výměny a současně snižuje spotřebu elektrické energie. Nové elektrostatické odlučovače s impulsním zdrojem mohou být menší, než by byly odlučovače s tradičním stejnosměrným napájením.

Systém pro dohled v reálném čase
„U takto složitého řídicího systému je nutné, aby byl koncový uživatel stále informován o jeho činnosti. A to je právě úkol systémů značky HMS,“ vysvětluje Deepa Kirubakaran z FLSmidth v Indii. Systémy HMS umožňují přenos všech informací o stavu zařízení a činnosti odlučovače v reálném čase.

Deepa Kirubakaran dodává: „Výrobky značky HMS jsme si vybrali, protože mají standardní rozhraní, lze je velmi snadno integrovat se stávajícím řídicím systémem, mají malé rozměry a kompaktní tvar. Jejich klíčovou vlastností je, že jediný modul dokáže pracovat se všemi druhy signálů.“ Používají se zde komunikační brány Serial to Profibus Gateway a Serial to Modbus RTU Gateway, obě ve variantě s jazykem Java.

Společnost HMS Industrial Networks v Indii zastupuje firma UL Electrodevices Pvt. se sídlem v Pune. Umesh Sakle, který zde má na starosti technickou podporu, vysvětluje: „Tato komunikační brána, Anybus® Communicator, může propojit téměř jakékoliv automatizované zařízení se sériovým rozhraním s vybranou provozní sběrnicí nebo systémem průmyslového Ethernetu. Zařízení Anybus Communicator převádí inteligentním způsobem sériový protokol připojeného zařízení na protokol dané sběrnice a naopak. Je kompatibilní s PLC většiny výrobců a nevyžaduje téměř žádné programování! Další jeho velkou předností je funkce Save/Load. Jestliže vytvoříte konfiguraci sériové komunikace pro jednu provozní sběrnici, můžete ji snadno použít v jiném zařízení Anybus Communicator určeném pro jinou sběrnici.“

„Tato implementace byla úspěšná. Výrobky značky HMS budeme používat i pro naše budoucí projekty,“ shrnuje na závěr Deepa Kirubakaran.

O společnosti FLSmidth

FLSmidth je největší dodavatel pro cementárny na světě (s obratem přes 3,3 miliardy euro). V hutnictví má více než 450 instalací. Jednou z klíčových aktivit firmy je vybavování stávajících odlučovačů částic impulsním zdrojem COROMAX™.

O společnosti UL Group

Společnost UL Group je zástupcem firmy HMS Industrial Network v Indii. Dodává, vyrábí a vyvíjí zařízení a poskytuje služby pro celou oblast automatizace, strojní výroby, elektrotechniky a elektroniky. Společnost UL Group má sídlo v Pune a její pobočky jsou v celé Indii.
UL Group má zkušenosti z inženýrské práce v oblasti tvorby rozhraní, návrhu komunikačních systémů a integrace systémů.

Obrázky:
Obrázek 1: Jemné částice jsou polarizovány pulsy 140 kV o délce 75 ms a střední napětí 40 kV zajistí jejich zachycení na sběrných lamelách.

Obrázek 2: Komunikační brány HMS umožňují výměnu informací mezi regulátory FLSmidth a rozhraním systému koncového zákazníka.

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP