www.modernitovarna.com
HMS Industrial Networks AB

Konzistentní komunikační rozhraní pro pohony Baldor

Společnost Baldor Electric zmodernizovala svůj sortiment inteligentních pohonů s přispěním společnosti HMS. Pohony nyní mohou komunikovat s jakýmikoliv PLC, jsou otevřenější ke komunikačním standardům a jejich komunikační rozhraní jsou v celém sortimentu konzistentní.

Konzistentní komunikační rozhraní pro pohony Baldor

„Chtěli jsme vyvinout novou verzi našich třífázových pohonů MotiFlex e100 a zajistit při tom, aby byly schopné komunikovat s jakýmikoliv PLC a bylo možné je snadněji začlenit do průmyslových komunikačních systémů. Naší strategií bylo použít raději standardní řešení, než abychom si potřebná rozhraní vyvíjeli sami. Důvodem bylo především to, že doba uvedení nové řady pohonů na trh byla jedním z kritických parametrů, ale také to, že návrh komunikačních rozhraní není náš klíčový obor. Ovšem v řešení od firmy HMS jsme našli mnohem více přínosů, než jsme zprvu očekávali,“ vysvětluje David Greensmith, produktový manažer firmy Baldor Electric.

Střídavé pohony MotiFlex e100 od firmy Baldor, vhodné pro použití jako samostatné regulované pohony i jako součást automatizovaných systémů propojených komunikační sítí, jsou v současné době kompatibilní s průmyslovými sběrnicemi EtherNet/IP, Modbus TCP/IP a Ethernet Powerlink. Pohony nabízejí ekonomicky výhodné a na prostor nenáročné řešení pro množství různých úloh s řízením pohybu v jedné ose, kde není požadována schopnost komunikace, ale současně mají ethernetové rozhraní pro deterministický Ethernet Powerlink, umožňující realizovat víceosé úlohy. Univerzální řídicí jednotky této řady lze použít pro řízení rotačních i lineárních servomotorů, lineárních motorů, motorů s vektorovým řízením v uzavřené smyčce i motorů se skalárním řízením U/f.

„Tento systém je první svého druhu: má zabudované rozhraní pro CANopen stejně jako pro real-time Ethernet a je vysoce adaptibilní ke komunikačním standardům. Nyní nová verze nabízí konstruktérům strojů a zařízení zcela univerzální platformu pohonů, kterou lze využít mnoha různými způsoby a vyhovuje potřebám nejrůznějších uživatelů i požadavkům řešených úloh, od samostatných regulovaných pohonů až po systémy propojené komunikační sítí a řízené PLC nebo podobnými řídicími systémy. Zjednodušuje řízení strojů v potravinářství, balicí technice, strojů a linek pro výrobu elektronických zařízení, tiskových strojů, dřevozpracujících a kovoobráběcích strojů a dalších,“ dodává David Greensmith.

Programovací nástroj Mint Lite je nyní k dispozici bez příplatku u všech pohonů MicroFlex e100 a MotiFlex e100s. Podporuje řadu základních pohybových úloh, včetně programování relativních a absolutních pohybů, profilu S-rampy, kontinuálního posunu a nájezdu do referenčního bodu, změny žádané hodnoty za pohybu, inkrementálního pohybu a reakcí na dvoustavové signály (trigger). Programovací nástroj umožňuje u samostatných pohonů realizovat řadu funkcí pro mnoho běžných úloh z oblasti automatizace a řízení strojů, jako jsou např. řezání na určenou délku, podávání materiálu určené délky, indexace os či jednoduché úlohy pick and place. Slouží i pro programování funkcí pro nastavení strojů, jako jsou programová např. změna souřadnic nebo koncových poloh při rekonfiguraci stroje pro přechod na novou výrobní dávku. Nástroj Mint Lite je ovšem zvláště užitečný pro pohony s připojením na provozní sběrnici, protože umožňuje uživateli jak standardní řízení pohonů, tak i optimalizaci parametrů úlohy a chování pohonu.

Flexibilní, konzistentní a otevřené komunikační moduly
„Výhoda produktů HMS Anybus je v tom, že poskytují naprosto unifikovaná rozhraní. Konzistence jejich rozhraní je jedinečná. Díky tomu došlo k omezení našich nákladů na vývojové práce. Tentýž pohon lze připojit na jakoukoliv provozní sběrnici,“ vysvětluje David Greensmith.

„Porovnávali jsme nabídky dvou tří dodavatelů, ale nakonec jsme zjistili, že řešení od HMS je nejkonzistentnější a nejvíce standardizované. Navíc jsou moduly HMS velmi kompaktní. To je klíčová výhoda zejména pro pohony těch nejmenších velikostí z našeho sortimentu. Anybus-CC, řešení, které jsme implementovali, se kromě toho také velmi jednoduše instaluje.“

Moduly Anybus CompactCom (Anybus-CC) jsou určené pro OEM. Umožňují okamžité připojení k jakékoliv z významných provozních sběrnic, komunikaci prostřednictvím protokolů průmyslového Ethernetu, sériového rozhraní, USB a bezdrátových sítí bez nutnosti zasahovat do hardwaru nebo softwaru automatizačního zařízení. Do zařízení se slotem pro Anybus-CC je možné instalovat libovolný z modulů Anybus-CC. Modul určený pro jednu sběrnici tak lze snadno zaměnit za jiný, určený pro jinou sběrnici, a pohon může komunikovat po nové sběrnici bez nutnosti změn v jeho hardwaru nebo softwaru. Díky modulům Anybus-CC lze ušetřit až 70 % nákladů na vývoj ve srovnání s tím, že by si výrobce zařízení vyvíjel potřebná komunikační rozhraní vlastními silami. Standardizované softwarové a hardwarové rozhraní mezi modulem Anybus-CC a automatizačním zařízením je nezávislé na typu použité komunikační sběrnice.

Další výhodou je flexibilnější komunikace s programovatelnými automaty (PLC). „Díky řešení od HMS mohou naše pohony komunikovat s PLC prostřednictvím všech významných průmyslových sběrnic. Moduly HMS mají možnost rozšíření o lokální I/O a rozhraní CANopen, a volitelnou možnost rozšíření prostřednictvím doplňkových komunikačních karet mají i naše pohony. To nám poskytuje možnost konfigurace pohonu pro každou specifickou úlohu.“

„HMS je bezpochyby partner pro budoucnost, protože nabízí již existujícímu sortimentu i novým generacím našich pohonů větší flexibilitu,“ uzavírá David Greensmith.

Baldor Electric je americká společnost se sídlem ve Fort Smith v Arkansasu (USA). Má 7 000 zaměstnanců, obrat přes dvě miliardy amerických dolarů a 26 závodů v USA, Kanadě, Velké Británii, Mexiku a Číně. V USA má bezkonkurenční pozici na trhu. Kromě toho dodává své produkty prostřednictvím zastoupení a distributorů do dalších více než sedmdesáti zemí. Pohony a řídicí techniku vyvíjí ve dvou závodech, v sídle firmy v USA a v evropské centrále ve Velké Británii.

„Silná stránka naší firmy je v technice pro řízení polohy a pohybu ve složitějších úlohách,“ vysvětluje David Greensmith. „Máme vedoucí pozici v oblasti nástrojů pro programování inteligentních pohonů. Díky nim jsou naše inteligentní pohony flexibilní a jednoduše použitelné.“

Ve Velké Británii pracuje v evropské centrále společnosti Baldor 92 zaměstnanců, z toho 30 v oblasti technického vývoje.

Více informací: http://www.baldormotion.com/products/servodrives/overview.asp

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP