www.modernitovarna.com
PEPPERL+FUCHS PROCESS AUTOMATION

WirelessHART™: od základních principů k produktům

Německé sdružení uživatelů a dodavatelů automatizační techniky NAMUR a mezinárodní asociace HART Communication Foundation (HCF) uskutečnily v jednom ze závodů koncernu BASF v Ludwigshafenu (Německo) rozsáhlý provozní test, jenž byl aktivně podporován mnoha dodavateli automatizační techniky, mj. i firmou Pepperl+Fuchs. Test prokázal, že WirelessHART je vhodná metoda přenosu dat, kterou je možné využít pro mnohá mobilní a flexibilní zařízení.

WirelessHART™: od základních principů k produktům
Doporučení NAMUR NE124 stanovuje požadavky na bezdrátové komunikační sítě v procesní automatizaci. Jedním ze základních požadavků je, aby byl využíván otevřený standard, umožňující interoperabilitu zařízení a podporovaný velkou skupinou dodavatelů automatizační techniky. V současné době jsou dostupné produkty založené pouze na jednom standardu: WirelessHART. Pro to, aby byla možná bezproblémová komunikace v celé bezdrátové síti, musí být všechna zařízení s rozhraním WirelessHART navzájem kompatibilní a schopná spolupráce. HCF, NAMUR a BASF se spojily a za podpory mnoha významných dodavatelů automatizační techniky, včetně společnosti Pepperl+Fuchs, provedly rozsáhlý provozní test, jehož cílem bylo ověřit právě kompatibilitu a schopnost vzájemné spolupráce zařízení v souladu s NE124. Společnost Pepperl+Fuchs do testu přímo přispěla dvěma svými produkty, komunikační bránou WirelessHART Gateway a převodníkem WirelessHART Temperature Converter; nepřímo byla zastoupena svým adaptérem WirelessHART Adapter, který do testované sestavy spolu s vlastním zařízením dodala spolupracující firma Endress+Hauser.

Výsledky testu byly hodnoceny pozitivně, nicméně byly odhaleny také příležitosti ke zlepšení. Zatímco sama bezdrátová komunikace a její bezpečnostní mechanismus se ukázaly být velmi robustní, negativně byla hodnocena schopnost úplné integrace zařízení a nejednotné bateriové napájení. Jako zlepšení navrhly NAMUR a BASF také snížení počtu klíčových výkonnostních indikátorů, aby se zjednodušila diagnostika sítě a nebylo třeba spoléhat se na statistické zpracování velkých objemů diagnostických dat. Na zlepšení negativně hodnocených aspektů se intenzivně pracuje.

Společnost Pepperl+Fuchs vidí výsledky testu také celkem pozitivně. Základní komunikační metoda je na světě a bezdrátová komunikace mezi účastníky funguje velmi dobře, tudíž nejsou žádné zásadní překážky, které by bránily využití WirelessHART v praxi. Vzájemná integrace účastníků komunikace se musí zlepšit, ale to lze realizovat relativně snadno a rychle. Například Pepperl+Fuchs ke svým zařízením nabízí všechny potřebné verze ovladačů DTM a DD.

Jako specialista na komunikační infrastrukturu nabízí Pepperl+Fuchs tři různé druhy zařízení s rozhraním WirelessHART: Komunikační brána WirelessHART Gateway je ústřední přístupový bod, který nejen spravuje celou bezdrátovou síť, ale také umožňuje její propojení s „kabelovými“ komunikačními systémy. Na straně provozního přístrojového vybavení je k dispozici WirelessHART Temperature Converter pro měření teploty a WirelessHART Adapter, který umožňuje k síti WirelessHART připojit jakékoliv zařízení s výstupem 4 až 20 mA nebo HART.

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP