www.modernitovarna.com
NSK

Společnost NSK vyřešila opakované poruchy ložisek vřeten obráběcích strojů

Společnost NSK vyřešila problém opakovaných poruch ložisek vřeten čtyř obráběcích center v podniku předního dodavatele dílů pro automobilový průmysl. Tím, že byla odhalena příčina, proč ložiska vřeten každé dva týdny selhávala, ušetřila firma 32 880 EUR ročně.

Společnost NSK vyřešila opakované poruchy ložisek vřeten obráběcích strojů

Obrázek 1. – Vysoce přesná kuličková ložiska s kosoúhlým stykem od NSK nabízejí delší trvanlivost, vyšší přesnost a menší hlučnost, a proto jsou vhodná pro vysokorychlostní vřetena obráběcích strojů

K tomu, aby zjistila příčinu selhávání ložisek, provedla firma NSK kompletní průzkum použití ložisek a procesu jejich údržby. Odborníci NSK se zajímali také o metody montáže používané pracovníky údržby a zjistili, že hlavní problém spočívá v nesprávném zacházení s ložisky. 

Správná montáž ložisek je totiž pro jejich optimální provoz klíčová a je třeba jí věnovat patřičnou pozornost. V tomto případě bylo třeba pracovníky správně zaškolit a poskytnout jim vhodné nástroje. S ohledem na to nabídla firma NSK zaměstnancům údržby kompletní program školení, který zahrnuje metody montáže a demontáže ložisek a doporučení pro doplňování maziva. Po absolvování školení už nebyly hlášeny žádné další problémy a životnost ložisek se prodloužila ze dvou týdnů na šest měsíců, což vedlo k výrazným úsporám provozních nákladů.

Vezme-li se v úvahu, že dříve se ložiska porouchala každé dva týdny (u čtyř strojů) a vypočítají-li se náklady na jejich výměnu a s tím spojenou odstávku výroby, bylo tím, že po zjištění příčiny selhávání a proškolení provedeném firmou NSK se ložiska mění jen dvakrát ročně, dosaženo ročních úspor 32 880 EUR.

 

Vysoce přesná kuličková ložiska s kosoúhlým stykem od firmy NSK nabízejí větší trvanlivost díky použití extra čistých a pokročilých materiálů, patentovaných firmou NSK. Navíc jsou vzhledem k jejich menší hlučnosti zvláště vhodná pro tichá, vysokorychlostní vřetena mnoha moderních obráběcích strojů.  K dispozici je také velké množství variant klecí a těsnění.

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP