www.modernitovarna.com
NSK

Ložiska Molded-Oil NSK nabízejí řešení pro potravinářský průmysl

Potravinářské firmy hledají, jak uspokojit nejpřísnější požadavky oboru na hygienu a proto jsou ve výrobě běžné velmi komplexní režimy čištění. Ovšem tyto postupy mohou poškozovat komponenty výrobní linky, a v neposlední řadě i ložiska, která jsou nezbytná pro pohyby strojních součástí, zařízení a mechanismů. Ostřikování horkou párou, vysokotlakým proudem vody nebo používání silných čisticích prostředků může být zdrojem dvou zásadních problémů: do ložisek se mohou dostat nečistoty a z ložisek se může vymývat mazivo. Proto nabízí NSK kompletní sortiment ložisek Molded-Oil, která jsou zkonstruována s ohledem na prodloužení životnosti v náročných podmínkách potravinářského průmyslu.

Ložiska Molded-Oil NSK nabízejí řešení pro potravinářský průmysl
Obrázek1.jpeg - Ve stabilním nosném médiu ložisek Molded-Oil je trvale obsaženo mazivo

Mazivo ložisek Molded-Oil je trvale obsaženo uvnitř stabilního nosného média, konkrétně olejem nasycené polyolefinové pryskyřice. Tento typ lubrikantu nelze vymýt párou ani kapalinou, a současně zabraňuje pronikání znečištění do ložiska. Nosič navíc uvolňuje lubrikant jen pomalu, a zajišťuje tak dostatečné mazání po dlouhou dobu provozu.
 
K dispozici je široký sortiment ložisek Molded-Oil, včetně odolných kuličkových ložisek, soudečkových ložisek a kuželíkových ložisek, v několika výrobních řadách a ve speciálních provedeních, jako jsou ložiskové jednotky v domečcích. Sortiment zahrnuje také ložiska Molded-Oil zhotovená z korozivzdorné oceli. 
 
Tyto speciální výrobky jsou určené pro širokou škálu úloh v potravinářském průmyslu, kde mnozí výrobci strojů a systémů instalují ložiska Molded-Oil jako součást vyráběných zařízení. Tato ložiska jsou ovšem ideální také pro údržbu.
 
Specifickým příkladem může být britský potravinářský výrobce, který používal v dopravníkovém systému běžná kuličková ložiska, jež však vydržela v průměru jen čtyři měsíce. Příčinou bylo pronikání vody do ložisek při každodenním čištění a důsledkem byl nákladný servis a poškození dopravníkových pásů. Pokaždé, když došlo k poruše, musela firma strpět 24h odstávku, která výrazně snižovala její produktivitu.
 
Po prohlídce ložisek doporučila firma NSK použít zde ložiska z korozivzdorné oceli s mazáním Molded-Oil a těsněním DU z obou stran. Následně se životnost ložisek prodloužila třikrát, na 12 měsíců, a náklady spojené s údržbou (včetně nákladů na odstávku) byly sníženy o více než 52 000 EUR ročně.
 
Podobný případ byl u výrobce mražené pizzy, kde docházelo na napínači pásu na jednom z dopravníků potravin k selhání ložisek každé čtyři týdny. Pravidelné čištění výrobní linky vodou vedlo ke korozi. Navíc byla poškozována těsnění a z ložisek se vymývalo mazivo. Když se odborníci NSK seznámili s tímto případem, opět doporučili použití ložisek Molded Oil z korozivzdorné oceli.  Výsledkem byla výrazně prodloužená životnost plus roční úspory nákladů přibližně 15 700 EUR.
 
Ve velké pekárně zase docházelo k pravidelným selháním ložisek řemenic stroje na řezání sladkého pečiva. Každý rok muselo být vyměněno přibližně 20 ložiskových sestav, protože k jejich selhávání docházelo každé 4 týdny až 6 týdnů.  Při analýze provedené firmou NSK bylo zjištěno, že primární příčinou byly voda a prach pronikající do ložisek. Odborníci NSK proto doporučili náhradu ložisky Molded-Oil.  Byl proveden test a životnost ložisek se prodloužila na 26 týdnů.  Významné zvýšení produktivity výrobní linky pomohlo uživateli uspořit na nákladech na údržbu a odstávky přibližně 9 400 EUR ročně.
 
A nakonec, závod na zpracování zeleniny provozuje i bioplynovou stanici, kde zpracovává organický odpad z výroby a fermentací vyrábí metan, jenž používá k výrobě elektřiny a pro vlastní potřebu k vytápění. Ovšem nastal problém s rotačním sítem, které filtruje nečistoty a nefermentovatelný materiál před vlastní fermentací.  Docházelo zde k opakovanému selhávání ložisek, které vedlo k přerušení provozu celé bioplynové stanice. Použitá kuličková ložiska s kontaktním těsněním bylo nutné měnit v průměru každých šest týdnů.   Každý rotor má dvě ložiska a každé rotační síto má dva rotory. Doba potřebná na výměnu jednoho ložiska je přibližně hodinu. 
 
Odborníci NSK zjistili, že k poškození dochází kontaminací oběžných drah ložisek pronikajícími nečistotami. Zákazník následně na základě doporučení NSK instaloval kuličková ložiska s mazáním Molded-Oil, vyrobená z korozivzdorné oceli, s oboustranným těsněním DU a zjistil, že tato ložiska vyžadují mnohem méně výměn.
 
To opět potvrdilo jedno z osvědčených pravidel "selského rozumu", používané firmou NSK: kde je prostředí znečištěno vlhkostí a prachem, životnost ložisek Molded-Oil v provedení z korozivzdorné oceli je ve srovnání s ložisky s konvenčním mazáním více než dvojnásobná.  
 

Ložiska Molded-Oil NSK nabízejí řešení pro potravinářský průmysl
Obrázek 2. Schématické znázornění ložisek Molded-Oil

Ložiska Molded-Oil NSK nabízejí řešení pro potravinářský průmysl
Obrázek 3.- V nabídce ložisek Molded-Oil jsou i sestavy ložiska v ložiskovém domečku (v tomto případě z korozivzdorné oceli)

Ložiska Molded-Oil NSK nabízejí řešení pro potravinářský průmysl
Obrázek 4. - Soustava dopravníků v potravinářském průmyslu vyžaduje důkladné čištění, které klade na ložiska mimořádné požadavky

Ložiska Molded-Oil NSK nabízejí řešení pro potravinářský průmysl
Obrázek 5. - Použití ložisek Molded-Oil výrazně omezuje potřebu servisu pásových dopravníků v lince na výrobu zmražené pizzy

Ložiska Molded-Oil NSK nabízejí řešení pro potravinářský průmysl
Obrázek 6. - Po náhradě běžných ložisek za ložiska Molded-Oil uspořila velká pekárna za náklady na údržbu a odstávky přibližně 9 400 EUR ročně

Ložiska Molded-Oil NSK nabízejí řešení pro potravinářský průmysl
Obrázek 7. - V prašném a vlhkém prostředí je životnost ložisek Molded-Oil z korozivzdorné oceli ve srovnání s běžnými ložisky s konvenčním mazáním více než dvojnásobná

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP