www.modernitovarna.com
PEPPERL+FUCHS FACTORY AUTOMATION

Měření polohy s maximální spolehlivostí Velké čtecí pole a zvýšený výkon čtení 2D-kódů

Snímač absolutní polohy PXV 2-D od firmy Pepperl+Fuchs nastavuje nová měřítka spolehlivosti a ovládání. Do velkého čtecího pole systému se vždy vejde dostatečný počet kódových obrazců, a to i v případě přejezdu výhybky kolejového vedení nebo při změny měřicí pásky. Neustále je zaručena velká přesnost měření.

Měření polohy s maximální spolehlivostí    Velké čtecí pole a zvýšený výkon čtení 2D-kódů
Měřicí pásek s kódy DataMatrix měřicího systému SafePXV

Při vývoji systému PXV vycházeli konstruktéři ze šesti let zkušeností se systémem PCV. Čtecí pole snímače PXV bylo zvětšeno na 120 x 80 mm, což znamená, že systém se snáze nastavuje tak, aby měřicí páska byla vždy ve čtecím poli. Snazší je tak montáž i uvedení do provozu, ale také provozní spolehlivost. Čtecí pole má také zvětšenou hloubku ostrosti, což umožňuje simultánně zachytit ještě více kódových obrazců a zaručuje redundanci určení polohy.

Na rozdíl od jiných systémů dostupných na trhu vyžaduje PXV jen jednu 2D-kameru, a přesto nedochází ke ztrátě signálu např. na výhybce kolejového vedení. Ve dvoukamerových systémech se ztrátě signálu zabraňuje tak, že každá kamera čte pásku v jiné poloze.

Při každodenním používání nelze nikdy zabránit určitému znečištění měřicí pásky s kódy. Proto byla plocha kódů snímače PXV zvětšena na 15 x 15 mm, avšak bez kompromisů ohledně rozlišení. „Hrubozrnná“ konstrukce zaručuje odolnost proti znečištění. Díky redundantní detekci kódových obrazců nemůže být činnost snímače narušena ani při úplném zničení jednoho kódového obrazce. Kódovaný měřicí pásek může být přerušen v délce až 80 mm bez vlivu na detekci polohy.

Inovativní bezpečnostní funkce

Nový snímač safePXV zvládne redundantní polohovací systémy obsloužit jedním senzorem. Bezpečnostní snímač kombinuje 2D čtečku s tříbarevnou kódovanou měřicí páskou s kódy Data Matrix. Speciální kódovaná páska obsahuje dva překrývající se sledy kódových obrazců Data Matrix v červené a modré barvě. 2D-čtečka je vybavena dvěma osvětlovacími mezikružími LED se dvěma rozdílnými barvami – také modrou a červenou. Tyto osvětlovače se aktivují separátně, takže v každém okamžiku se čte jen jeden z barevných kódů. Výsledkem je, že měření absolutní pozice splňuje požadavky funkční bezpečnosti SIL 3/PL e.

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP