www.modernitovarna.com
NSK

Nové kuličkové šrouby NSK přinášejí zlepšené chlazení a nižší cenu

Jedním ze základních cílů firmy NSK v oblasti výroby obráběcích strojů je řešit problémy každodenního života na tomto rychle se rozvíjejícím trhu. Na veletrhu EMO 2017 v Hannoveru v Německu firma vystavila kuličkové šrouby s chlazením matice, které jsou zvláště vhodné pro vysokorychlostní lineární pohony a pomáhají odvádět teplo, které při pohybu nevyhnutelně vzniká. Výsledkem je, že nové kuličkové šrouby ve srovnání s tradičními řešeními, např. s dutým šroubem, nabízejí lepší účinnost chlazení a přitom jsou i levnější.

Nové kuličkové šrouby NSK přinášejí zlepšené chlazení a nižší cenu

Obrázek 1. – Kuličkové šrouby NSK s chlazením matice jsou pro vysokorychlostní lineární pohony cenově výhodnou alternativou k dutým šroubům

Vysokorychlostní kuličkové šrouby NSK s chlazením matice jsou důležité pro obráběcí stroje, jestliže je požadována velká rozměrová přesnost obrobků, protože odvod tepla minimalizuje změny rozměrů s teplotou. Konstrukce odpovídá na stále větší požadavky výrobních podniků na zvyšování přesnosti, zvláště při obrábění komponent pro letecké motory nebo forem pro výrobu krytů mobilních telefonů s mimořádně tenkými stěnami.

Pro dosažení takové velké přesnosti je jedním z důležitých předpokladů udržení konstantní teploty při obrábění, protože změny teploty vedou vlivem tepelné roztažnosti ke změnám rozměrů obrobků nebo jiným formám snížení kvality.

Při vývoji kuličkových šroubů je třeba překonat mnoho problémů. Firma NSK byla úspěšná např. při řešení problému smršťování materiálu v důsledku chlazení, které má vliv na předpětí matice. Po obsáhlých testech vyvinula firma NSK systém chlazení, který je kompatibilní s nastavením předpětí, jež tak není ovlivňováno chlazením. Konstrukce je zvláště účinná ve vysokorychlostních úlohách s krátkými zdvihy, jako jsou stroje pro výrobu automobilových komponent nebo vstřikovací lisy, kde je nutné kombinovat nejpřísnější požadavky na rozměrovou přesnost s vysoce dynamickými cykly.

V mnoha případech je třeba instalovat kuličkový šroub s chlazením matice jako přímou náhradu, jedna k jedné, stávajících šroubů s chlazeným šroubem. Kromě technických předností jsou tu ekonomické výhody: výrobní náklady kuličkových šroubů s chlazením matice jsou nižší, protože je výrazně jednodušší vyvrtat otvor do matice než vyrábět šroub s dutou hřídelí.

Matice s chlazením se dodávají pro šrouby o průměru 40, 45, 50 a 63 mm. V závislosti na hřídeli šroubu jsou k dispozici varianty s délkou matice 16, 20, 25 a 30 mm.

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP