www.modernitovarna.com
NSK

Kuličková ložiska NSK s nízkým třením zvyšují energetickou účinnost

Použití ložisek s nízkým třením v mechanismech pohonů zvyšuje energetickou účinnost a omezuje hlučnost za provozu. Ložiska tohoto typu se navíc méně zahřívají, což pomáhá prodloužit jejich životnost. Společnost NSK na základě optimalizace geometrie oběžných drah a využití speciálních těsnění vyvinula několik řad ložisek, která mají výrazně nižší třecí moment.

Kuličková ložiska NSK s nízkým třením zvyšují energetickou účinnost
Obrázek 1. – Ložiska s nízkým třením od NSK mají výrazně menší třecí moment než běžná ložiska stejného typu

Jestliže mají konstruktéři navrhnout energeticky účinný pohonný mechanismus, vždy by měli uvažovat o použití valivých ložisek. Účinnost pohonů přitom snižuje tření vznikající při pohybu valivých elementů po oběžné dráze a tření v konvenčním kontaktním těsnění. Určujícím znakem ložisek NSK s nízkým třením proto je mimo jiné speciální geometrie oběžné dráhy, která omezuje plochu kontaktu mezi kuličkami a dráhou. Ke snížení momentu tření navíc významně přispívají klece z polyamidu vyztuženého skleněnými vlákny a použití vysoce výkonného maziva.

Dalším důležitým faktorem pro kuličková ložiska s nízkým třením je postup jejich výroby. Jakékoliv nerovnosti oběžných drah mohou snižovat účinnost mazání, zvyšovat hlučnost a způsobovat vyšší tření. To je důvod, proč jsou oběžné dráhy kuličkových ložisek NSK dokončovány speciálním procesem honování, navrženým na míru tak, aby vytvářel extrémně hladký povrch.

Co se týče těsnění, používají se bezkontaktní labyrintová těsnění vyvinutá a patentovaná firmou NSK, která zaručují účinné těsnicí vlastnosti bez zvýšení momentu tření a provozní teploty. To je zvláště důležité tam, kde je jakákoliv ztráta výkonu velice nežádoucí. Kuličková ložiska NSK s bezkontaktním labyrintovým těsněním mohou ve srovnání s konvenčními krytovanými ložisky pracovat při vyšších rychlostech, ale současně poskytují důležitou ochranu v nepříznivých pracovních podmínkách.

Poptávka po kuličkových ložiscích s nízkým třením je v oborech jako domácí technika, a speciálně u myček nádobí, kde je výrobci uváděná třída účinnosti významným parametrem při srovnání s konkurenčními výrobky. Také automobilový průmysl dělá velké pokroky ve zvyšování energetické účinnosti pohonných mechanismů používaných ve vozidle. Příkladem z nedávné doby může být použití odolných ložisek s nízkým třením u jednoho ze zákazníků NSK, které umožnilo ve srovnání s běžně používanými konvenčními ložisky stejného typu zmenšit moment tření o 47 %.

Chcete-li se o ložiscích s nízkým třením dozvědět více, včetně výsledků nejnovějšího vývoje, NSK zpřístupnila jako součást své řady Technical Insights soubor s informacemi ve formátu PDF, který si můžete stáhnout na adrese: www.nskeurope.com/downloads/literature_bearing/TI_E_0016_final.pdf

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP