www.modernitovarna.com
NSK

Kuličkové šrouby NSK zvyšují výkonnost vstřikovacích lisů

Pro optimalizaci životnosti pohonů šneků plastifikátorů u vstřikovacích lisů vyvinula firma NSK několik nových typů vysoce únosných kuličkových šroubů, včetně nejnovější řady S-HTF. Mnozí známí výrobci vstřikovacích lisů však vysoce únosné kuličkové šrouby NSK používají také pro pohon uzavírání formy a pohon vstřikovací jednotky, kde se už osvědčily kuličkové šrouby stávající řady HTF.

Kuličkové šrouby NSK zvyšují výkonnost vstřikovacích lisů
Obrázek 1. – Kuličkové šrouby HTF od firmy NSK jsou ideální pro vysoce výkonné systémy pohonů používané pro uzavírání forem elektrických vstřikovacích lisů

Částečně také v důsledku regulatorních opatření se vstřikovací lisy používající místo hydraulických pohonů elektrické, začaly používat v Japonsku mnohem dříve než v Evropě. Firma NSK proto má výhodu vyplývající z delších zkušeností s vývojem kuličkových šroubů vhodných pro pohony uzavíracího mechanismu vstřikovacích forem.

Výhody kuličkových šroubů řady HTF je možné nejlépe ilustrovat na příkladu konzultace poskytnuté v nedávné době odborníky NSK. Společnost často kontaktují sami výrobci strojů, aby její odborníci analyzovali situaci a doporučili dlouhodobě udržitelné technické řešení, jestliže dochází k předčasnému selhávání strojů. V nedávné době mezi nimi byly i vstřikovací lisy, u nichž k uzavírání formy slouží kuličkový šroub, jenž velmi záhy selhal, přestože jej konstruktéři dodavatele navrhli na životnost několika let.

Odborníci NSK na lineární techniku z Evropského technického centra ETC v Rattingenu v Německu provedli komplexní prohlídku pohonu s kuličkovým šroubem a na jejím základě určili příčinu selhání: při vysokém zatížení docházelo ke kontaktu mezi kuličkami otáčejícími se na opačné strany. To vedlo ke tření, v jehož důsledku se kuličky poškodily a vytvořila se směs maziva a zakalené oceli. Při dalším otáčení tyto kuličky dále poškozovali matici. To vedlo k celkovému selhání šroubu.

Aby se vypořádali s tímto problémem, který je u lineárních pohonů s velkým zatížením dobře znám a zdokumentován, přišli konstruktéři NSK už před několika lety s řešením vhodným pro všechna vřetena s vysoce zatíženými kuličkovými šrouby: technologií S1. Toto patentované uspořádání kuliček zamezuje přímému kontaktu mezi kuličkami, a to i za nepříznivých podmínek.

Pro účely testů byly stávající kuličkové šrouby výrobcem nahrazeny kuličkovými šrouby HTF. Každý týden bylo sledováno opotřebení měřením obsahu kovových částeček v mazivu. Po uplynutí doby trvanlivosti, která byla ve srovnání s předchozím pohonem dvojnásobná, nebylo zjištěno žádné opotřebení. Tento příklad opět demonstruje, jak jsou kuličkové šrouby HTF extrémně výhodné pro použití v pohonu uzávěru formy vstřikovacích lisů.

Kuličkové šrouby řady HTF byly poprvé představeny v roce 1996, kdy byly k základnímu sortimentu přidány typy pro jednotky velmi rychlého vstřikování (HTF-SRC) a velké uzavírací síly (HTF-SRE). Nejnovějším přírůstkem je řada kuličkových šroubů S-HTF, které má dvojnásobnou trvanlivost a1,3násobné přípustné dynamické zatížení než předchozí generace produktů NSK. Těchto výkonnostních parametrů bylo dosaženo díky tomu, že pro šrouby i matice byla použita nová ocel (s názvem Tough Steel, TF, tedy houževnatá ocel), která vykazuje optimální kombinaci tvrdosti a pružnosti.

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP