Případové Studie

www.modernitovarna.com
Southco

Přístupový hardware od firmy Southco pro domácí mazlíčky cestující první třídou

Poté, co zakladatel firmy Dog&Drive Karl-Heinz Kamlage na veterinární klinice své ženy sledoval zvířata, která se snaží vystoupit z auta nebo do něj nastoupit, rozhodl se, že spolu se svým týmem konstruktérů najde inteligentní řešení tohoto problému. Vyvinuli proto speciální schůdky pro zvířata Dog&Drive.

Přístupový hardware od firmy Southco pro domácí mazlíčky cestující první třídou

Se svým původním produktem, který si dali patentovat, založili v roce 2021 společnost Dog&Drive GmbH. Společnost Dog&Drive se sídlem v Odenthalu nedaleko Kolína nad Rýnem v Německu je výrobce sklopných schůdků určených do kufrů automobilů.

Schůdky se snadno se instalují a přizpůsobují tak, aby je bylo možné namontovat do kufrů automobilů od předních světových výrobců. Firma Dog&Drive svou konstrukci za pomoci firmy Southco, předního světového návrháře a výrobce přístupového hardwaru, dále zdokonalila a nyní přichází na trh s elegantním schodištěm vyráběným na míru s integrovaným psím pelíškem.

Zadání
Vzhledem k tomu, že nástupní schůdky Dog&Drive jsou na trhu jedinečné, bylo třeba k dosažení jejich bezchybné funkce a dlouhodobé životnosti vyřešit mnoho koncepčních konstrukčních problémů. Při hledání konstruktéra hardwaru, který by řešení pozvedl na vyšší úroveň, si firma Dog&Drive vybrala společnost Southco, která byla schopná nabídnout komponenty přizpůsobené potřebám produktu.

Nejvýznamnějším úkolem, který musela firma Southco vyřešit, byla inovace zamykacího mechanismu. Karl-Heinz Kamlage a jeho inženýrský tým byli přesvědčeni o odborných znalostech, které Southco osvědčuje v tomto typu úloh.

Protože požadavkem firmy Dog&Drive bylo, aby schůdky byly lehké, byl jako materiál vybrán kompozit s uhlíkovými vlákny. I když je to funkčně ideální, znamená to, že není možné využít mnohá z osvědčených mechanických řešení. Miniaturní otočná západka Micro Rotary Latch (R4) od firmy Southco má nicméně tak malý půdorys, že může být umístěna dovnitř konstrukce z kompozitu s uhlíkovými vlákny. Ohebný bowden s malým průměrem může být veden skrz konstrukci výrobku přesně tam, kam je třeba, což zajišťuje čistý a hladký konečný vzhled.

Řešení
Navržený uzamykací mechanismus od společnosti Southco pracuje přesně paralelně, což znamená, že se obsluha může pohybovat na obou stranách vozidla a schůdky ovládat bez ohledu na to, které madlo je použito k rozevření schodiště z jeho uzamčené polohy. Zvolený ovladač (AC-50) umožňuje intuitivní ovládání. Ergonomická rukojeť je integrována ve schůdku, takže uživatel může uchopit horní část schodu a současně plně ovládat rukojeť. Stiskem aktuátoru se bowden pevně přitáhne, čímž působí tažnou silou na mechanismus ve spojovací skříňce, k níž jsou připojeny dvě mechanické otočné mikrozápadky. Tyto dvě otočné západky zajišťují bezpečné uzamčení a stabilitu schůdku v rámu.

Otočné mikrozápadky vyžadují malý instalační prostor a malou ovládací sílu. Uživatel proto nemusí schody sešlapávat, aby se dostaly do uzamčené polohy.

Součástí mechanismu je také integrovaný pryžový doraz, který eliminuje hluk při zaklapnutí. Mechanismus nemá žádné viditelné mechanické součásti – vše je úhledně vestavěno do konstrukce schodu.

Pro firmu Dog&Drive je to velký přínos, protože špičkoví zákazníci potřebují špičkové výsledky.

Spojovací skříňka uprostřed také umožňuje drobné úpravy mechanismu, aniž by bylo nutné měnit bowdeny. To umožňuje synchronní uvolnění obou západek. Obě strany schodu jsou tak uvolněny současně a nedochází k mechanickému vzpříčení.

Implementace a výsledky
V důsledku inovativní konstrukce od společnosti Southco byla firma Dog&Drive schopna navrhnout pro své zákazníky elegantní, odolné a vysoce výkonné řešení.

Společnost Southco svým řešením odstranila překážky, které by jinak narušily ergonomii a vzhled produktu Dog&Drive, a pomohla vyvinout a vylepšit produkt zavedením inovativních modifikací své standardní otočné západky R4 Rotary Latch. Tak byl splněn požadavek společnosti Dog&Drive na nastavitelnost mechanismu v souladu s potřebami výrobců automobilů.

Společnost Dog&Drive ve spolupráci s firmou Southco vyvinula špičkový mechanismus pro skládání schůdků, který pomáhá při přepravě zvířat – zajišťuje snadné ovládání a pohodlí zvířat i jejich majitelů.

CITÁT KARLA-HEINZE, DOG AND DRIVE
„Společnost Southco je nedílnou součástí procesu navrhování a projektování našich výrobků. Od jejich neuvěřitelného zákaznického servisu, který umožnil našim týmům spolupracovat na vytvoření vysoce kvalitní konstrukce, až po jejich schopnost přizpůsobit a inovovat stávající produkty podle našich specifikací, to vše nám umožnilo vytvořit si silný vztah, který, jak věříme, přetrvá i do dalších let.“

- Karl-Heinz Klamage, Dog&Drive.

 


Přístupový hardware od firmy Southco pro domácí mazlíčky cestující první třídou

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP