www.modernitovarna.com
NSK

Ložiska NSK šetří náklady při údržbě dopravníků určených pro nakládku lodí

Když v jednom australském přístavu vyvstala potřeba vyměnit ložiska, která nesou napínací buben dopravníku, jímž se do lodí nakládá železná ruda, společnost NSK navrhla řešení s použitím soudečkových ložisek vyrobených z vlastní vysokopevnostní oceli HTF a s odnímatelným nitrilovým těsněním. Výsledkem bylo prodloužení životnosti dopravníku, což vedlo k významnému snížení ztrát způsobených prostoji.

Vzhledem k provoznímu prostředí vyžaduje těžební průmysl vysoce spolehlivé strojní komponenty, které vydrží náročné podmínky. Protože ložiska napínacího bubnu nákladního dopravníku měla životnost jen šest měsíců, provozovatel přístavu se rozhodl oslovit firmu NSK, aby navrhla lepší řešení.

Tým odborníků NSK zkoumal poškozená ložiska a zjistil, že životnost napínacího bubnu výrazně zkrátilo silné znečištění vnitřku ložiska částicemi železné rudy a kontaminace maziva v ložisku vodou. Jakékoli součásti dopravníku vykazující zkrácenou provozní životnost zvýší náklady na údržbu a ztráty odstávkou výroby.

Aby tento problém vyřešili, pustili se technici NSK do návrhu nového konstrukčního uspořádání založeného na osvědčené řadě soudečkových ložisek NSK. V první řadě se technici NSK rozhodli pro ložiska z unikátní vysokopevnostní oceli HTF. Tato houževnatá ocel je účinným opatřením proti opotřebení, které běžně vzniká na vnější oběžné dráze, kde je materiál vnějšího kroužku při konstantním zatížení náchylný k opotřebení při průniku jemných částic do ložiska.

Ložiska řady HTF od firmy NSK se zvýšenou trvanlivostí využívají pokročilé poznatky materiálového inženýrství a technologie tepelného zpracování, čímž dosahují vysoké odolnosti proti opotřebení, zadření a zvýšeným teplotám. Výsledkem je výrazně delší životnost a nižší náklady na údržbu a neplánované prostoje. Ložiska řady HTF skutečně přinášejí v podmínkách, kde může docházet ke kontaminaci maziva, jako např. při zpracování a dopravě železné rudy, až desetkrát delší životnost.

Dalším klíčovým prvkem konstrukce NSK je odnímatelné nitrilové těsnění (HNBR) s pružinou, která kompenzuje opotřebení těsnění a prodlužuje tak jeho funkčnost. Břit těsnění díky pružině zůstává v kontaktu s hřídelí i při nevyrovnání ložiska.

Kromě prodloužení životnosti – utěsněná soudečková ložiska NSK dosáhla 12 měsíců bezporuchového provozu – umožnilo odnímatelné těsnění kontrolovat radiální vnitřní vůle v zařízení na nakládku železné rudy během montáže pomocí spárových měrek.

Stručně řečeno, tato pozoruhodná konstrukční funkce umožňuje přesné seřízení správné vůle jako součásti montážních postupů ložisek. Těsnění je namontované na kruhovém držáku (a připevněné pomocí šroubů) a je plně odnímatelné, což poskytuje dostatečný přístup pro spárové měrky k měření vůle. Kromě toho je tato jedinečná konstrukce plně zaměnitelná se stávajícími řešeními.

V přístavním zařízení na nakládku železné rudy nová konstrukce významně přispěla ke zkrácení doby prostojů ve výrobě k úsporám nákladů v celkové výši 77 376 EUR ročně.

1) Dopravníky pro nakládku lodí jsou kritické části přístavní infrastruktury, kde jsou prostoje extrémně nákladné. Foto: Anita van den Broek/Shutterstock


Ložiska NSK šetří náklady při údržbě dopravníků určených pro nakládku lodí
 
2) Valivé válečkové ložisko NSK s těsněním připevněným ke kruhovému držáku pomocí šroubů, které je zcela odnímatelné. Foto: NSK


Ložiska NSK šetří náklady při údržbě dopravníků určených pro nakládku lodí

 

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP